17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

923223 522742264429568 18682103 nСедмокласничките Стелена Ангелова и Николета Георгиева с най-високи оценки в Свиленград

18-годишната Росица Николова от Свиленград постигна забележителен успех на матурите след 12 клас. Тя изкара пълни шестици по български език и литература и по география, като стана единственият абитуриент в Хасковска област, постигнал такъв резултат. Освен това Роси е завършвала с пълно отличие и четирите години на обучението си. Така дипломата й за средно образование ще бъде с успех Отличен 6,00.

Росица Николова завършва паралелка „География и английски език“ в СОУ „Д-р П. Берон“. Тази година тя и нейната съученичка Силвия Симеонова стигнаха до националния кръг на олимпиадата по български език. Роси се класира и за областната олимпиада по география. Цяла година се готвих усилено и очаквах да изкарам добри оценки, сподели тя. Според зрелостничката двете шестици са награда за труда й. Преподавателки на Роси са Анета Георгиева и Венелина Радева. Голяма помощ е получила и от учителката Галина Балъкчиева. Сега свиленградчанката ще кандидатства българска филология и психология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

След като станаха ясни резултатите от матурите за 7 клас пък се разбра, че с най-високи оценки в Свиленград са Стелена Ангелова от ОУ „Иван Вазов“ и Николета Георгиева – СОУ „Д-р П. Берон“. Стелена е изкарала 5,78 по български език и литература (БЕЛ) и 5,96 по математика, а Николета има пълна шестица по БЕЛ и 5,85 по математика. Като цялостно класиране след матурите за 7 клас ОУ „Иван Вазов“ е на 8-мо място в област Хасково с едва 6 двойки на външното оценяване, а СОУ „Д-р П. Перон“ заема 16-та позиция в класацията, като тук двойките са 17. В СОУ „Желязко Терпешев“ пък резултатът от средната успеваемост на матурите е добър. Отличните оценки са 4, а най-слабите – 9 по БЕЛ и 17 по математика. Седмокласникът Живко Киришев от любимецкото школо е получил 6,00 по математка.

За езикова гимназия балообразуващи са удвоените оценки по БЕЛ и по математика плюс оценките по двата предмета от дипломата, уточниха от Регионалния инспекторат по образование. В другата масово избирана гимназия в Хасково – ПМГ, за кандидатстване се взема утроената оценка от теста по математика, оценката от теста по български език и литература и тези по математика и български, или за профил “Биология” – математика и биология. 1380 седмокласници са издържали изпитите и имат право да кандидатстват. Местата в професионалните и профилирани гимназии в областта са 1144. Документите за първо класиране ще се приемат от 17 юни в хасковските обединени ученически общежития.

Диляна ЦВЕТКОВА