13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Дирекция „Социално подпомагане” ще осигури на бедни граждани безплатни декодери за цифрова телевизия, съобщи директорът на местното бюро Росица Христова. Право на помощта имат 386 семейства в община Свиленград и 396 в Любимец. За целта те трябва да са получили целева помощ за отопление през изминалия зимен период и да докажат, че разполагат с телевизор, които не може да приема цифровия сигнал.

Раздаването на ваучери за приемниците ще стартира от юни, заявиха от „Социално подпомагане“. Все още обаче не сме получили писмо от главната дирекцията, в което да е посочено, че нещата са стиковани и хората може да ги вземат, уточни Росица Христова. Стойността на ваучера е 60 лв. и с него ще бъде възможно да се закупи необходмият декодер. Наша проверка по магазините за техника показа, че приемниците на цифров сигнал се пласират между 50 и 100 лева в зависимост от модела.

От 1 март 2013 г. едновременно с аналоговата ефирна телевизия започна да се излъчва и цифрова. Ако притежавате телевизор с вграден цифров тунер с MPEG-4 (DVB-T) декодер, ще може да преминете към цифрова ефирна телевизия веднага. Ако пък не разполагате с такъв тунер или вашият поддържа MPEG-2, ще е необходимо да се снабдите с външно устройство, което да декодирa новия стандарт MPEG-4. Важно е да се отбележи, че периодът до 1 септември 2013 г. е преходен, а след тази дата предаването на аналоговата телевизия ще бъде прекратено. До момента безплатните цифрови канали са 9, но до края на годината се очаква да станат 21.

Диляна ЦВЕТКОВА