Общество
Инструменти
Шрифт

Дирекция „Социално подпомагане” ще осигури на бедни граждани безплатни декодери за цифрова телевизия, съобщи директорът на местното бюро Росица Христова. Право на помощта имат 386 семейства в община Свиленград и 396 в Любимец. За целта те трябва да са получили целева помощ за отопление през изминалия зимен период и да докажат, че разполагат с телевизор, които не може да приема цифровия сигнал.

Раздаването на ваучери за приемниците ще стартира от юни, заявиха от „Социално подпомагане“. Все още обаче не сме получили писмо от главната дирекцията, в което да е посочено, че нещата са стиковани и хората може да ги вземат, уточни Росица Христова. Стойността на ваучера е 60 лв. и с него ще бъде възможно да се закупи необходмият декодер. Наша проверка по магазините за техника показа, че приемниците на цифров сигнал се пласират между 50 и 100 лева в зависимост от модела.

От 1 март 2013 г. едновременно с аналоговата ефирна телевизия започна да се излъчва и цифрова. Ако притежавате телевизор с вграден цифров тунер с MPEG-4 (DVB-T) декодер, ще може да преминете към цифрова ефирна телевизия веднага. Ако пък не разполагате с такъв тунер или вашият поддържа MPEG-2, ще е необходимо да се снабдите с външно устройство, което да декодирa новия стандарт MPEG-4. Важно е да се отбележи, че периодът до 1 септември 2013 г. е преходен, а след тази дата предаването на аналоговата телевизия ще бъде прекратено. До момента безплатните цифрови канали са 9, но до края на годината се очаква да станат 21.

Диляна ЦВЕТКОВА