25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

popova1Вицепрезидентът на България Маргарита Попова поднесе цветя пред мемориала „Одринци“ на 21 май по повод 100 години от Балканската война. Добрите каузи се награждават с историческа памет, с почит и уважение, заяви тя. Всички ние чувстваме, искаме по най-добрия начин, като добри държавници и разумни хора да намерим най-верния начин да отправим към днешния ден посланията от миналото, каза още Попова. Това са вярата, силата на духовното над материалното, силата на духа и свещенността на каузата в живота на добрия държавник. Добрите каузи се награждават с историческа памет, с почит и уважение, подчерта вицепрезидентът.

popova2Това е поводът да бъдем днес тук, заради 100-годишнината от popova3Балканската война – кауза, която почитаме през цялата година по popova4достолепен начин, всички власти – местните, централните, Министерски съвет, военно-патриотичните сдружения, граждански сдружения, редови граждани. Маргарита Попова припомни и че мемориалът „Одринци“ е изграден през 2008 г. чрез инициативен комитет, който бил подкрепен от президентството. След Попова венци на паметника положиха и от Министерството на отбраната, ОбА - Хасково, ОбА - Свиленград, Сдружение Отечествен съюз, СОСЗР, Съюз на ветераните от войните, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Общински съвет на БСП Свиленград. Заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова подари на вицепрезидента Маргарита Попова книга с историята на града. В ритуала по поднасянето на цветята участваха военнослужещи от военно формирование 52 740 – Хасково.

След приключване на церемонията делегацията се отправи към църквата „Св. Константин и Елена“ в Одрин. Там в деня на храмовия празник бяха осветени нова 300-килограмова камбана и 1,60-метров месингов кръст. Двете реликви са изработени с дарени от българи над 20 000 лева. Инициатор и организатор на кампанията по събирането на парите бе хасковската структура на Отечествения съюз. Над 50 жители на Любимец се включиха в дарителската кампания. Кметството им осигури безплатен превоз, за да присъстват на тържествата в одринския ни храм. Литургията в чест на светите равноапостоли Константин и Елена започна в 11 часа.

Диляна ЦВЕТКОВА