26
Сря, Ян
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

popova1Вицепрезидентът на България Маргарита Попова поднесе цветя пред мемориала „Одринци“ на 21 май по повод 100 години от Балканската война. Добрите каузи се награждават с историческа памет, с почит и уважение, заяви тя. Всички ние чувстваме, искаме по най-добрия начин, като добри държавници и разумни хора да намерим най-верния начин да отправим към днешния ден посланията от миналото, каза още Попова. Това са вярата, силата на духовното над материалното, силата на духа и свещенността на каузата в живота на добрия държавник. Добрите каузи се награждават с историческа памет, с почит и уважение, подчерта вицепрезидентът.

popova2Това е поводът да бъдем днес тук, заради 100-годишнината от popova3Балканската война – кауза, която почитаме през цялата година по popova4достолепен начин, всички власти – местните, централните, Министерски съвет, военно-патриотичните сдружения, граждански сдружения, редови граждани. Маргарита Попова припомни и че мемориалът „Одринци“ е изграден през 2008 г. чрез инициативен комитет, който бил подкрепен от президентството. След Попова венци на паметника положиха и от Министерството на отбраната, ОбА - Хасково, ОбА - Свиленград, Сдружение Отечествен съюз, СОСЗР, Съюз на ветераните от войните, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Общински съвет на БСП Свиленград. Заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова подари на вицепрезидента Маргарита Попова книга с историята на града. В ритуала по поднасянето на цветята участваха военнослужещи от военно формирование 52 740 – Хасково.

След приключване на церемонията делегацията се отправи към църквата „Св. Константин и Елена“ в Одрин. Там в деня на храмовия празник бяха осветени нова 300-килограмова камбана и 1,60-метров месингов кръст. Двете реликви са изработени с дарени от българи над 20 000 лева. Инициатор и организатор на кампанията по събирането на парите бе хасковската структура на Отечествения съюз. Над 50 жители на Любимец се включиха в дарителската кампания. Кметството им осигури безплатен превоз, за да присъстват на тържествата в одринския ни храм. Литургията в чест на светите равноапостоли Константин и Елена започна в 11 часа.

Диляна ЦВЕТКОВА