14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Ситуацията на българо-турската граница в района на Капитан Андреево постепенно се нормализира след 48-часова блокада. Опашката от тирове около 8.00 ч. тази сутрин почти бе стопена на около 30 камиона.

Днес следобед се образува ново струпване на тежкотоварни автомобили. Опашката на ГКПП Капитан Андреево се увеличи отново и достигна 10 км. Причината е придвижването на тировете от паркингите в страната след вдигане на блокадата от български превозвачи. От снощи са преминали 600 ТИР-а, което е два пъти повече от нормалния трафик.

Късно снощи безпрецедентната блокада на Капитан Андреево, която продължи близо два дни, беше вдигната, след като Турция изпълни исканията на българските превозвачи. По време на среща на министъра на транспорта Кристиян Кръстев с протестиращите от българска страна пристигна и заместник-валията на Одрин, който донесе писмен документ, деклариращ, че срещу нашите превозвачи няма да бъдат прилагани рестриктивни мерки от страна на турските митнически власти.

След 15 дни транспортните министри на двете държави ще проведат среща, на която да обсъдят ситуацията от двете страни на границата.

Блокадата започна преди два дни, тъй като според превозвачите турските власти непрекъснато им пречат като спират товарите им с дни на границата без да обясняват защо е необходимо това, обясниха от Българската асоциация на сдружението на автомобилния транспорт.

Заради задръстванията се стигна и до отменяне на концерта на Depeche Mode в Истанбул, тъй като заради блокадата тировете с техниката на групата не бяха допуснати в страната.

СМ