19
Нед, Май
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

semiotichen-analiz-na-temidaПроцесът тръгва в Свиленград с нов съдебен състав

Върховният касационен съд /ВКС/ върна за ново разглеждане делото срещу петима бивши жепейци от Свиленград, обвинени и оневинени за кражба на плазмени телевизори. Оправдателната присъда на петимата - Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов, е отменена.

Процесът тръгва пак в тукашния Районен съд от стадия на съдебното заседание. Това означава, че всичко ще започне отначало – разпити на свидетели, експертизи на вещи лица и пр. Указанието на касационните магистрати е делото, което е 8 тома, да се гледа от нов съдебен състав. Този състав вече е определен на принципа на случайния подбор, като предварително са изключени съдиите, които са работили по казуса.

Мотивите на ВКС за възобновяване на прословутото дело за крадените плазми са, че са допуснати съществени процесуални решения, не са събрани нужните доказателства и др. Това бяха аргументите и на бившия главен прокурор Борис Велчев, който внесе във ВКС иска за ново разглеждане. Заседанието на касационните магистрати бе проведено на 26 октомври м. г., а решението излезе буквално преди дни.

Мегаделото за крадени плазми от жп гара Свиленград приключи в началото на миналата година. Обвиняемите бяха оправдани окончателно и на втора инстанция. Хасковският окръжен съд потвърди решението на колегите си от Свиленград и сне всички обвинения от Радев, Ников, Николов, Николов и Панайотов, след като представителят на прокуратурата в процеса Дарина Славова се отказа да поддържа обвинението.

Както „Старият мост“ писа, делото за откраднатите 53 плазми от жп гарата в Свиленград се точи от 2007-а до 2012 г. Първоначално по него бяха обвиняеми шестима, но после обвинението срещу един от тях бе снето. В началото се твърдеше, че в кражбата на телевизорите са участвали и полицаи. Произведените в Турция приемници „Дурабранд" били експедирани с влакова композиция за Германия. На жп гарата в Свиленград обаче стоката на стойност 50 400 лева изчезнала мистериозно на 30-и срещу 31-ви юли 2006 г. 12 от задигнатите 53 телевизора са били иззети при акция на полицията от заведение в центъра на Свиленград, от къщи и т.н. Според обвинението подсъдимите са си ги разпределили с микробус и ги продавали. Хората, които са ги купили, не могли да покажат фактури за тях. Конфискуваните плазми са върнати на германската фирма-собственик, която представила списък с номерата на телевизорите и съдът установил пълно съответствие.

По мегапроцеса бяха призовани 49 свидетели и 4 вещи лица. При разпитите на свидетелите пред съда, проведени в няколко заседания, се оказа, че повечето нито са чули, нито са видели нещо, въпреки че някои от тях работят на жп гарата и по време на кражбата са били на смяна. Напротив, даже някои твърдели, че пломбата на вагона, с който се превозвали телевизорите, си била цяла и непокътната и така е стигнала до крайната дестинация – германския град Кьолн. По време на разследването единият от обвиняемите признал за участието си в кражбата и начертал с подробности цялата престъпна схема. В процеса на съдебното дирене обаче той се отказал от показанията си. Така според съда срещу обвиняемите нямало намерено нито едно годно доказателство.

„Първоинстанционният съд не е изпълнил задълженията си внимателно и детайлно да обсъди доказателствените източници, голяма част от които са били противоречиви, както и да заяви причините, поради които отчита една част от тях за достоверни, а други не, като изложи и конкретните съображения за това. Това практически води и до невъзможност да се разбере по какъв начин е приел тезата на обвинението за недоказана. Единственият начин за поправяне на констатираните нарушения е отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане на първата инстанция“, е решението на Върховния касационен съд.

СМ