18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Задължителната дезинфекция на превозните средства на границата е премахната, стана ясно от по разпореждане на служебния премиер Марин Райков след правителственото заседание в сряда. Мярката се налага, „за да не се извършва тази дейност, която беше обект на вълнения“, каза той.

„Вълненията“, които визира министър-председателят, са свързани със скандала, който избухна по повод дезинфекцията на превозните средства на ГКПП Капитан Андреево.

Договорът с частната фирма, на която бе поверен „златният гьол“ и събирането на таксите, беше прекратен, подписалият го доскорошния дирекор на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов бе уволнен, а прокуратурата се самосезира по случая.

Със заповед на министъра на земеделието Иван Станков дезинфектирането и таксуването на преминаващите автомобили е преустановено от 16 ч. на 25 април. Според гранични ветеринари необходимостта от обеззаразяване е отпаднала, тъй като в европейската част на Турция няма огнища на шап.

Задължителната дезинфекция беше премахната в началото на 2009 година заради множество сигнали за злоупотреби със събираните събираните такси. В началото на 2011 г. „златният гьол“ обаче отново заработи.

СМ