29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Започнаха засилени проверки по търговските обекти

Цените на традиционните за Великден продукти – яйца, козунак и агнешко, противно на очакванията засега няма да се вдигат. Яйцата се продават по 0, 25 лв. за брой, а козунаците вървят между 2 - 2, 50 лева. Агнешкото, в сравнение с преди месец, дори е поевтиняло с лев и в момента се търгува за 12 лв./кг. Лани пък комплект агнешки дреболии са се пласирали по магазините на 6, 50 лв., а сега са с 50 стотинки по-евтини.

Някои търговци заявиха, че не очакват по празниците стойността на месото да се повиши. Други обаче изразиха опасения, че това може и да се случи. По думите им до няколко дни пазарът на агнешко за Турция ще бъде отворен. Южните ни съседи дават по-висока цена на фермерите, което се отразява и на българския пазар, уточниха магазинери.

Между другото от 1 април проверките по хранителните обекти и магазини заради предстоящите празници са се засилили, съобщи директорът на Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните д-р Христо Вълчанов. Инспекторите следят за произхода, качеството, срока на годност и правилното съхранение на стоките, които традиционно се предлагат за Великден и Гергьовден. На територията на общините Свиленград и Любимец досега са били проверени 37 обекта. В следствие на това са съставени 1 акт и едно предписание за констатирано нарушение.

Диляна ЦВЕТКОВА