18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

chucheПървоинстанционният съд отказва да възстанови на работа бивши митнически сътрудници и специалисти, те обжалват в Хасково

 

Исковете за възстановяване на работа, заведени от уволнени през лятото миналата година митнически специалисти и сътрудници, масово се отхвърлят от първата съдебна инстанция – Районен съд – Свиленград. Досега са приключени 12-ина такива дела, като магистратите са се произнесли в полза на ответника – Агенция „Митници“, и са обявили освобождаването от работа за законосъобразно. Недоволните от решенията на съда ексслужители на свиленградската митница са обжалвали в Хасковския окръжен съд /ХОС/ . Съществува опция делата да стигнат и до трета инстанция.

Исковете са част от голямата партида жалби, подадени в Свиленградския районен съд през август и септември м. г. срещу Агенция „Митници“. Те са заведени от митнически служители от териториалното управление в Свиленград, които са били махнати след влизането в сила на новия Единен класификатор на длъжностите в администрацията от 1 юли м. г. Тогава, както „Старият мост“ писа, от системата бяха елиминирани младши, старши и главни митнически специалисти и митнически сътрудници, които са били назначени по трудови правоотношения. Мотивът за уволнението им бе, че в новия класификатор тези длъжности се закриват, а на работа като държавни служители – митнически инспектори, могат да останат само хора с висше образование.

След завеждането им делата в Свиленград бяха стопирани, тъй като Агенция „Митници“ внесе искане Хасковският окръжен съд да се произнесе за подсъдността. Юристите на Ваньо Танов твърдяха, че те трябва да се гледат не в Свиленград, а в София, тъй като там е управлението и там са били издадени заповедите за назначение на митничарите. ХОС постанови делата да се гледат тук. От Агенцията обжалваха и в Хасково, и във Върховния административен съд. И окръжните, и върховните магистрати обаче връщат исковете по подсъдност в Свиленград. Районните съдии вече са се произнесли по върнатите засега 12 дела, очаква се да бъдат получени и останалите 24.

СМ