19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 

Църковното настоятелство търси още 1500 лева за изработката на певницата

С уникална певница (клирос) се сдоби свиленградската църква „Св. Троица“. Тя е направена от свиленградския майстор дърворезбар Радко Бъчваров за 4 месеца, а използваният материал е чам. Клиросът е второто църковно съоръжение, по което е работил дърворезбарят. Преди 3 години Бъчваров сътвори амвонът на църквата, който също е уникален с изящната си дърворезба и икони.

Певницата струва 2300 лева, но събраните досега средства са едва 800 лв. Много местни миряни дадоха своята лепта – кой колкото може, сподели отец Константин. Надявам се повече хора да подкрепят богоугодното дело и по-скоро да съберем необходимите ни още 1500 лева.

Клиросът представлява дървено ограждение с поставка, върху която се разполагат и съхраняват богослужебните книги. Това е обичайното място на певците и четците в храма. Появата на певниците е свързана с въвеждането в богослужението на антифонното пеене – редуване на двама певци или два хора, което е съществувало в предхристиянските времена и е било особено разпространено в гръцката драма. Според някои изследователи родината му е Месопотамия.

СМ