14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

2424 са регистрираните безработни в местното „Бюро по труда“. Данните са за миналия месец и обхващат общините Свиленград, Любимец и Ивайловград. Като процент спрямо трудово активното население това прави 13,91 на сто. Най-много са неквалифицираните безработни, без специалност и професия – 1389. За тях шансовете да намерят препитание, като се има предвид икономическото състояние в страната, са почти нулеви. 231 пък са безработните специалисти с висше образование. Тревожен е фактът, че 494 от регистрираните на борсата са младежи. Като до 19 г. са 42 души, от 20 до 24 г. - 200, и от 25 до 29 г. - 252.

Възможностите за намиране на работа са все по-малко, жалват се безработни граждани. По думите им в момента единственият вариант е да бъдеш включен в програмите за субсидирана заетост. Данните на агенцията показват, че за първите два месеца от годината по европейски програми са били наети 48 души.

Едва 2 са вакантните позиции в свиленградското „Бюро по труда“. Едната е за пиколо с 420 лв. заплата, а за другата се търсят двама сезонни работници срещу 320 лв. възнаграждение. Макар и да не са посочени каквито и да са изисквания за позициите, заради растящата безработица работодателите имат все по-големи възможности да избират, а това ги прави капризни, жалват се още трудово незаети. В специализираните сайтове обявите са повече, но въпреки това са далеч по-малко от преди година. Над половината от тях са за чужбина.

Между другото местното „Бюро по труда“ получи отличие от кмета на Ивайловград Диана Овчарова заради съвместното реализиране на социалните проекти в общината. Благодарение на тях през 2012 г. 196 човека от Ивайловград започнаха работа.

Диляна ЦВЕТКОВА