14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

„Гранична полиция“ изпратила материалите от проверката за своя бивш служител на обвинението в Ямбол. Съпругата на нелепо починалия: „Ще търсим истината докрай!“

Дъщерята на загубилия нелепо живота си свиленградчанин Димитър Манов, който пострада на ГКПП – Хамзабейли – Лесово, ще сезира прокуратурата за смъртта на баща си. Междувременно Гранична полиция е извършила проверка по случая и е внесла преписката Окръжна прокуратура – Ямбол.

„На собствено основание ще сезирам прокуратурата, тъй като не съм запозната с жалбата на Гранична полиция и материалите, които са изпратили в обвинението. Желая прокуратурата да образува разследване по случая“, заяви категорично Лидия Манова. Проверката, извършена вече от Гранична полиция, е образувана по нейна жалба.

От официалния отговор на Гранична полиция до жалбоподателката, подписан лично от директора гл. комисар Захарин Пенов, става ясно, че автомобилът, в който е бил в безпомощно състояние Димитър, е престоял на територията на ГКПП Лесово повече от 12 часа и едва тогава е извикана Бърза помощ.

Димитър Манов, който е бивш граничен полицай с дългогодишен стаж, пътувал по служба като отговорник на застрахователна компания за двата пункта – Капитан Андреево и Лесово. На 24 октомври м. г. служителка на компанията от ГКПП Лесово се обадила да бъдат изпратени полици за сключване на застраховка „Гражданска отговорност“, тъй като наличните били на привършване. Манов взел 100 полици и тръгнал през ГКПП Капитан Андреево за Лесово през Турция. Офциалните сведения на Гранична полиция са, че личният му автомобил е обработен на влизане в Капъкуле в 19, 25 ч. на 24. 10. 2012 г. и в 20, 25 ч. на същата дата на излизане през ГКПП Хамзабейли.

„На турския пункт баща ми казал на турски език, че му е лошо. Всъщност явно тогава е получил инсулта. Служителите обаче го помислили за пиян. Един от турските граничари отишъл при българските си колеги и им казал: „Ваш сънародник е пиян и има проблеми с колата, не може да я запали“ - разказа Лидия. - Началник смяната отговорила, че това е на чужда територия и няма да вземат отношение. Не можели да идат на турския пункт. Тя не изпратила никого, дори и преминаващ поне да се поинтересува от състоянието на баща ми.“

Към 21, 35 ч. на 24 октомври м. г. пет цивилни лица избутали лекия автомобил от района на турския пункт на българска територия в района на Първа бариера. По неофициална, засега, информация, петимата цивилни били съпроводени от турски граничар, който носел паспорта на Манов. Турчинът отишъл с документа при нашия дезинфектор, посочил колата и казал „Проблем!“. Българинът обаче отвърнал, че не е негова работа и не уведомил никого за проблема.

„Дежурната смяна е била изцяло от свиленградчани, познават баща ми като отговорен човек, били са колеги, знаят колата, а са проявили престъпна безотговорност и безразличие – сподели дъщерята на Манов. - И редно ли е, законосъобразно ли е да оставят един автомобил да стои на границата толкова време“, пита тя.

Така Димитър останал в автомобила в безпомощно състояние през цялата нощ. Сутринта при новата смяна на Лесово турски полицаи отишли при новозастъпилия дезинфектор и съобщили, че с водача на колата се е случило нещо. Служителката уведомила началника на новата смяна, след което са предприели действия по оказване на спешна помощ, се сочи в отговора на Гранична полиция до Лидия Манова.

„Запалили са колата на татко и са я извели оттам на собствен ход. През цялото време, през цялата нощ, баща ми е лежал на седалката отзад, а не на шофьорската, по гръб. Кой и как го е преместил там, след като не е можел да се движи от удара, не знаем. Лекарите казаха, че е бил целият мокър и вледенен. Тъй като е бил по гръб, е аспирирал повърнатата храна и това е нанесло непоправими поражения на дробовете. Именно тези тежки увреждания станаха причина по-късно той да почине.“

Вече в болницата Димитър си спомнял какво е станало на турския пункт и казал, че служителите там го помислили за пиян, а той им казал на турски: „Не съм пиян, много ми е лошо.“ Чудел се обаче кой го е преместил и как се е озовал на българска територия. Дори с ръката си, останала незасегната от инсулта, написал: „Защо на мен се случват тези неща?“

„Няма да намеря покой, докато не разбера какво точно се е случило с Митко. Ще търсим истината докрай!“ - категорична е съпругата на нелепо починалия мъж Величка.

Изпратила съм жалба през нашето Външно министерство до турските служби да направят проверка от своя страна. Смятам, че от тази проверка ще стане ясно, че нашите служители не са си свършили работата, въпреки че са били уведомени неколкократно за проблема, заяви пък Лидия Манова.

Проверката на Гранична полиция е естановила, че началничката на смяната, която е отказала съдействие е извършила нарушение, като не е изпълнила служебните си задължения. По време на дисциплинарното производство капепенката е подала оставка. След като й е наложена едва втората по степен на тежест санкция -„порицание“, тя пуснала молба за оттегляне на заявлението за напускане. Оставката обаче е приета. Вече бившата гранична служителка обжалва в съда наказанието, заседанието е насрочено за 17 април т. г.

Стефка КОЛЕВА