18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ ще прекрати договора с частната фирма „Пи Еф Си“, която извършва дезинфекцията на превозните средства на граничния пункт „Капитан Андреево”. Това заяви в четвъртък сутринта директорът на БАБХ д. Йордан Войнов. Същия ден на страницата на агенцията в Интернет се появи съобщение със следния текст: „Във връзка с големия обществен интерес към процедурата по предоставяне на дейността по извършване на дезинфекция, както и събирането на дължимите за дейността такси за влизащите в страната превозни средства през ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово, Българска агенция по безопасност на храните прекрати договора с фирмата изпълнител.“

В същото време на ГКПП Капитан Андреево частното дружество продължи да извършва дезинфекцията на преминаващите автомобили и да прибира таксата за услугата. „В договора няма клауза, че може да бъде прекратен „във връзка с големия обществен интерес“ е заявил управителят Филип Стоянов.

За приватизирането на „златния гьол“ „Старият мост“ писа в предишния си брой. Темата бе подета от бившия вътрешен министър Румен Петков, който на 3 април обвини служебното правителство в сериозна злоупотреба с държавна власт на ГКПП „Капитан Андреево“. Той посочи пред журналисти в Плевен, че правителството създава изключителни корупционни практики и с това, че е отстранило държавна структура за събиране на екотаксите по границата, като на нейно място е сложило частна фирма. Петков показа фактура за платена такса за дезинфекция на „Пи Еф Си“, като в бона е включена и такса „услуга“. По думите му ф ирмата прибира половината от сумата като комисионна за дейността си. В последните 24 часа през това КПП са минали 1000 коли, 60 автобуса и 500 камиона, което прави 15 000 лв. за едно денонощие и половин милион месечно, подчерта Петков. Преди месец тази процедура се извършваше от държавна структура. Фирмата „Пи Еф Си“ ЕООД е регистрирана на 8 март, а на 12 март вече печели поръчката, с което се убеждаваме, че тя е създадена да краде, категоричен бе бившият вътрешен министър. По време на пресконференцията в Плевен той обяви, че още същия ден ще изпрати по пощата писмо до главния прокурор с искане да бъде направена проверка за това как е проведена процедурата за обществената поръчка, кога и как е регистрирана фирмата, на какво основание работи, помага ли й Гранична полиция, какво е мястото на областния управител на Хасково, защото ситуирането на фирмата там, без разпоредителски акт на областния, не можело да стане.

Мисля, че има настъпани нечии интереси, заяви пък Йордан Войнов. Ще прекратя договора заради обвиненията в корупционни практики и ще върна старото положение. Войнов каза още, че е бил обявен конкурс, на който са се явили четири фирми. По думите му конкурсът е направен публично, въпреки че не е по Закона за обществените поръчки.

През годините „златният гьол“ на ГКПП Капитан Андреево бе свързан с редица скандални разкрития най-вече за събрани и неотчетени в държавната хазна такси от дезинфекция. С обвинения в корупция бяха уволнени редица гранични ветеринари от службата, омахан, но после възстановен на поста бе настоящият началник на Граничния инспекционен ветеринарен пункт д-р Атанас Михайлов.

През 2009 г. „златният гьол“ беше премахнат заради множество сигнали за злоупотреби със събираните такси, а две години по-късно той отново заработи.

Диляна ЦВЕТКОВА