15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

DSC 6236Близо хиляда души дойдоха да подкрепят протеста срещу високите сметки за ток в Свиленград. Очаквахме най-много 100-тина, но сега се радваме да видим, че и тук умеем да защитаваме правата си, казаха организаторите Мартин Айвазов и Дамян Николов.

Мирното шествие започна от сградата на общинска администрация и завърши пред Енергото. Протестиращите DSC 6237DSC 6241DSC 6242носеха огромен трансперант с името на DSC 6268DSC 6282Свиленград върху фона на трикольора, лозунги и плакати Да изгоним EVN“, „Не на узаконения рекет“, „Здрав шут на EVN“, „Държавата спи, ние не“ реплика на знамето на Априлското въстание с надпис „Свобода или смърт“ и др. и скандираха "Мафия" и "Вън от България!".

DSC 6286DSC 6429DSC 6471DSC 6438Всички сме тук, защото приходите ни са по-ниски от сметките, които трябва да плащаме, сподели Благой Бошнаков, пенсионер. Друг пък подчерта, че получава 140 лв. пенсия, а този месец трябва да даде 150 лв. за ток. Според двамата пенсионери бунтът не е само срещу енергетиците, а и против другите дружества монополисти. Никой не ни тачи за нищо, подчерта още Бошнаков. Трябва да покажем гражданската си позиция, само така ще ни чуят. Възмутена съм, че сметката ми за ток е двойно по-висока, а отчетният период е само 10 дена по-дълъг, каза Мария Хаджиева. Досега плащах 170 лв., а за декември- 360 лв. Според нея по тази логика другия месец сумата за ток не трябва де е по-висока от 70 лв., но силно се съмнява това да стане. Случаят пък при София Русева е още по-фрапиращ. Досега младото момиче винаги е давало около 300 лв. за ток, а сега - 600 лв. Готвя на газ, а се отоплявам на дърва, откъде дойдоха тогава тези 200 лева, жалва се пък Стоянка Николова. По думите й ходила да се оплаче в дружеството, но от там й казали, че всичко е реално и ако иска може да подаде молба обаче срещу 40 лева такса. Един от протестиращите забеляза светнати крушки в сградата на EVN, при това, че е неработен ден. „Кой им плаща тока на тези - попита риторично той. -Ние!“ Това предизвика още по-бурни възгласи и освирквания.

В същото време в Свиленград се оказа енергийният министър Делян Добрев, който покани организаторите на среща в общинската администрация. Мартин Айвазов, Деси Георгиева, самотната майка, с чиято сметка започна кампанията във Фейсбук, Дамян Николов и Христо Тодоров влязоха на разговор с Добрев, но след 15 минути излязоха неудовлетворени.

Единственото, което разбрах е, че EVN са дали 35 милиона лева за консултации, сподели Дамян Николов. Не знам от какво толкова са имали нужда да ги консултират, но единственият реален резултат, който виждам, са високите сметки, подчерта той.

Мартин Айвазов и Дамян Николов подчертаха, че другата седмица отново ще има шествие-протест. Този път то ще е в делничен ден.

Болшинството от протестиращите бяха възмутени, че нито министър Делян Добрев, нито кметът Георги Манолов, нито пък директорът на EVN - Свиленград не са дошли при тях.

Минути след приключването на протеста в Свиленград пристигна и Цветан Цветанов, който се срещна при закрити врата с активисти, членове и симпатизанти на ГЕРБ.

Диляна ЦВЕТКОВА