17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Абонати на EVN организират шествие в събота. Свиленградчанки излизат на улицата, солидализирайки се с майките в страната

Два масови протеста се стягат в Свиленград. Единият е заради своеволията на монополиста EVN, а другият- за повече мерки в подкрепа на раждаемостта, майчинството и децата у нас.

Повечето от абонатите трябва да платят двойно по-високи сметки за ток, сподели 26-годишният Мартин Айвазов. Не бива да чакаме. Никой няма да ни свърши работата и слободията на дружествата ще продължи, категоричен е той. Според него най-малкото трябва да покажем будна гражданска позиция и солидарност с другите стачкуващи в България. Протестът ни в никакъв случай не е политически, а граждански, каза пък 32-годишният Дамян Николов. Нямам надписана сметка, но не мога да съм безучастен, когато повечето са ощетени. Ако съм на тяхно място един ден, не бих искал да съм сам.

Мартин и Дамян се запознали във Фейсбук. На страницата „Протест-шествие против високите сметки за ток в Свиленград“ от няколко дни се изказват възмущения от дългите фактури за електроенергия. Всичко започна, когато Деси Георгиева, също член на групата, се оплака, че сметката й за ток досега е била под 200 лв. а за декември- 455 лв., обясни Дамян Николов. Тя е самотна майка и се издържа с помощта на родителите си. Семейството й трябва да се лиши от много неща, за да плати сумата, подчерта той. Моята сметка я донесоха със кардиолог специалист- 360 лева, сподели пък друг от недоволните в интернет.

Организаторите призовават свиленградчани да подкрепят протеста, като очакват най-малко 100 души да се включат в него. Участието си са потвърдили и хора от Любимец, а и от селата, подчерта Дамян Николов. Шествието е планирано за събота (16. 02) от 12 часа. То ще стартира от площада пред ОбА и ще завърши пред офиса на EVN. Недоволните да дойдат със свещи, с които да покажат как ще си светят от тук нататък, ако няма реакция, и с българското знаме, пише още на страницата във Фейсбук.

Майки от Свиленград също ще се вдигнат на протестен митинг. До приключването на броя се говореше, че той ще е на площад „14 март“ (пред „Али Баба“) на 18 февруари от 13 часа. Възможно е обаче родителите да се присъединят към шествието на абонатите на EVN в събота. Исканията ни са еднакви с тези на майките в цяла България, сподели организаторката. Настояваме за повече мерки в подкрепа на раждаемостта, майчинството и децата у нас. Продуктивна нация има само, когато децата се отглеждат в стабилна семейна среда, с качествено здравеопазване и добро образование, подчертаха пък други майки. Те ще настояват още обезщетението за отглеждане на дете до 2 години да бъде обвързано с минималната работна заплата. Следващото им искане е увеличение на детските надбавки и получаването им от всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството.

Миналата година майките от Свиленград се опитаха да организират протест със същите искания, но тогава на уреченото място и в уречения час никой не дойде. Сега някои от тях споделят, че може би пак ще е така. Други пък са сигурни, че този път ще се съберат много хора.

Диляна ЦВЕТКОВА