21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мениджърът на „Торре“ Георги Георгиев: Анулираха го, защото явно не е спечелен от „правилната“ фирма

Превозваческата фирма „Торре“ ще сезира всички възможни институции срещу проведения и анулиран търг за автобусни превози от Община Свиленград. Вече е внесена жалба и заведено дело в Хасковския административен съд срещу решение на областния управител, с което се възлага на кмета на Свиленград да сключи двугодишен договор с която фирма той прецени. „Торре“ възнамерява да атакува и решението на Общинския съвет, взето на 31 януари, за насрочване на нов конкурс. Ще бъде обжалвана и последваща заповед на кмета. Ако трябва, ще се сезира и националният омбудсман за упражняване на неговите права по контрола на законноста на действията на местната администрация. Това заяви мениджърът на превозваческата фирма от Харманли Георги Гергиев.

„На 27 декември, когато се проведе огледът и се отвориха документите, ние се явихме с най-нови автобуси и с най-ниски цени – 15 лв. до София и 7, 90 лв. до Пловдив. Даже членове на комисията казаха на всеослушание при отварянето на документите, че сме изпълнили всички изисквания и сме дали най-добрата оферта – сподели Георгиев. - Оттогава нямаме никакъв официален договор от общината. Получихме само един факс, с който за по-малко от ден трябваше да представим обосновка на цената. Направихме и това в срок. Предложените от нас цени не са ниски, а нормални и реални. Заложили сме само 1% печалба, защото искаме да сме конкурентни и на БДЖ, и на нелегалните превозвачи, пък и на личния транспорт.“

Както „Старият мост“ писа, конкурсът за две линии Свиленград – София и една Свиленград – Пловдив бе анулиран с мотив, че от ДАИ са отказали да подписат протокола. Причината била, че възлагането на задължението за извършване на обществена услуга за превоз на пътници следва да се извърши при спазване на изискванията на чл. 16в на Наредба № 2 на МТИТС, а не при условията на чл. 17, както са написали чиновници от администрацията. На заседанието на Бюджетната комисия пък кметът Георги Манолов допълни, че другият му аргумент за анулиране на конкурса е нереално ниската цена на билетите, която фирма „Торре“ е предложила.

„Защо да е нереална предложената от нас цена? Автобусният билет от Харманли до София например е 14 лева. Колкото и конкурси да обявяват, ние ще участваме. Убеден съм, че този го анулираха, защото не спечели „правилната“ фирма“, категоричен е Георги Георгиев.

СМ