25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Общински чиновнички объркали членовeте

Анулират конкурса за автобусните линии до София и Пловдив заради объркани членове на Закона за автомобилните превози. Това стана ясно по време на заседание на бюджетната комисия към ОбС във вторник. В докладната записка от кмета Георги Манолов до общинските съветници се посочва, че възлагането на задължението за извършване на обществена услуга за превоз на пътници следва да се извърши при спазване на изискванията на чл. 16в на Наредба № 2 на МТИТС, а не при условията на чл. 17. Затова и от ДАИ отказали да подпишат протокола на търга.

Интересното в случая е, че наредбата е от 2002 г. Как тогава общинарите са допуснали да има недоразумения по нея, не стана ясно. По думите на юристконсултът на ОбА-Свиленград Елена Христова при изготвянето на условията за търга са направени консултации със закона, които в последствие се оказало, че не са достатъчни. По време на комисията се разбра още, че се чака и отговор от областния управител Ирена Узунова, която да посочи решение на казуса. Става въпрос за същото Решение, което бе публикувано в предишния брой на „Старият мост“.

Кметът Георги Манолов пък уточни, че е внесъл докладната записка не само заради отказа на ДАИ, но и заради нереално ниската цена, с която фирма „Торре“ е участвала в конкурса. Превозвачът е предложил 15 лева на билета до София. За сравнение в момента до столицата пътуваме срещу 25 лева.

СМ