17
Сря, Юли
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Започва кастинг за 180 млади ловци

Общо 81 диви прасета, 442 чакала и 131 лисици са отстреляли авджиите от двете свиленградски ловни дружества по време на сезона за едър дивеч. От тях 65 глигана, 352 чакала и 118 лисици са повалили членовете на „Свиленград“, съобщи зам.-председателят на сдружението Петър Вангелов. Това не са окончателните данни, тъй като някои от дружинките все още не са върнали бележките за дивеч, уточни той.

По думите му сезонът е успешен, както по отношение на падналите прасета и вреден дивеч, така и че тук няма станали злополуки с ловци. Първенците в отстрела са любителите на чифтето от с. Студена, които са гътнали 15 диви свине. Дружинката е повалила и най-големия екземпляр- над 250 кг.

Отстреляхме 30 прасета, каквато е и квотата ни пък заяви Петър Глушков, председател на другото ловно сдружение „Сакарци“, обединяващо дружинките от селата Лисово, Капитан Андреево и Дервишка могила. По думите му абсолютен първенец е дружинката от с. Дервишка могила, която повалила 20 свине. Там е и най-едрият убит екземпляр за този ловен сезон. Късметлията е Светлин Проданов, който само с два изстрела успял да повали 307-килограмов шопар. Вторият по големина пък глиган- 286 кг, е гътнат от братът на Светлин Николай. Освен прасетата дружеството има убити 90 чакала и 13 лисици.

В момента в ловно дружество „Свиленград“ се организира провеждането на курс за млади авджии. Желаещите да се включат могат да се запишат до средата на февруари в офиса на сдружението. Досега има регистрирани 10-ина мераклии. Лична карта, свидетелство за съдимост и медицинско удостоверение от психодиспансер за годност за притежаване и носене на оръжие са основните документи, които се изискват при включване в обучението. Свободните места за 2013 г. са определени със заповед на директора на Изпълнителната агенция по горите и за свиленградския регион те са 180, съобщи Петър Вангелов. Според закона изискуемата свободна площ за един ловец е 70 хектара.

Сега тече и кампания по подновяване на членството. До момента над 60 % от местните ловци и риболовци са направили това. Крайният срок е 28 февруари. Любителите на чифтето плащат и държавна такса за стопанисване на дивеча.

Диляна ЦВЕТКОВА