15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На 12 и 13 януари е последният шанс на ловците да се сдобият с трофей от дива свиня през този сезон, каза Петър Вангелов, зам.-председател на тукашното ловно-рибарско дружество. След това авджиите ще трябва да приберат чифтетата. Според закона груповият лов на едър дивеч приключва във втората неделя на януари.

Около 130 диви свине бяха определени за отстрел през този сезон в местното ловно-рибарско дружество. В другото пък сдружение с председател Петър Глушков- 35. Окончателните данни за броя на отстреляните глигани през този ловен сезон ще станат ясни другата седмица. Като цяло обаче и от двете сдружения споделят, че годината е била берекетлия и под обстрела на авджиите са паднали много диви свине, някои от които над 250 кг.

След края на сезона за отстрел на диви прасета извън ловните дворове може да се ходи на излети за мъжки благороден елен. Ловът му е разрешен до 31 януари. Дотогава авджиите имат право да стрелят и по муфлони, фазани, голяма белочела гъска и различните видове патици. Най-запалените ловци могат да пуцат целогодишно по лисици, вълци, чакали, скорци, свраки, чавки и врани.

Диляна ЦВЕТКОВА