28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Починалите повече от новородените. Отчита се и голям спад на гражданските бракове

Починалите отново са повече от новородените през изтеклата 2012 г., съобщиха от отдел ГРАО към ОбА Свиленград. Въпреки отрицателния прираст, статистиката сочи, че данните през изминалата година са много по-добри от предходните. През 2011 г. умрелите са били 333, а новородените- 170.

Общо 367 са предалите Богу дух през 2012 година. От тях 268 са от Свиленград, а останалите са от тукашните села. Според данните на ГРАО за общината новородените са 227, като момичетата са 101, а момчетата 126. От нашите бебоци 79 са проплакали в друго населено място, като 9 са дошли на бял свят в чужбина.

Далеч по-негативни са данните в Любимец, където умрелите са двойно повече от родените. През 2012 г. там са починали 190 души, а едва 96 са проплакалите за пръв път. За сравнение през 2011 година бебета са 117, а предалите Богу дух- 200.

Според териториалното статистическо бюро Хасково неблагоприятната тенденция за отрицателен естествен прираст в областта е от над дванайсет години. Тя се дължи на застаряването на населението, нездравословния му начин на живот и спадането на жизнения стандарт на младото поколение. Средната продължителност на живота в региона е 74 години. Според цифрите жените живеят средно до 77- 78 години, което е с цели 7 години повече от мъжете. България е сред страните с най-висока смъртност в Европа и света (значително по-висока и от много африкански държави).

Отчита се и голям спад на гражданските бракове. През 2012 г. в Свиленград само 63 двойки са се врекли във вечна вярност, докато през предходната 2011 г. 84 са си казали заветното „да“. Служители с дългогодишен стаж в отдел ГРАО- Свиленград споделиха, че този брой е незначителен в сравнение с преди двадесетина години, когато е имало по 4- 5 сватби на седмица. В Любимец тази цифра е далеч по-ниска. Миналата година там са се венчали едва 12 влюбени двойки, а през 2011 г.- 16. Според специалисти причината да намалеят гражданските бракове е, че много от младите хора решават да заминат да живеят в големите градове в страната, тъй като там възможността за реализация е по-голяма. Немалък е процентът и на тези, които заминават да работят в чужбина. През последните години расте и броят на двойките, които избират да живеят на съпружески начала, без да вдигат сватба и без параф. Разводите пък в Свиленград са 30.

Диляна ЦВЕТКОВА