14
Нед, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

5918-годишният колоездач Дамян Костадинов спаси кръста на Йордановден в Свиленград. Момчето за пръв път участва в борбата за разпятието и въпреки това успя да го улови. След излизането си от студените води, той пожела на всички най-вече здраве, защото е най-необходимо. Още 10 смелчаци се хвърлиха след кръста, сред които беше и победителят от миналата година граничният полицай Христо Малянов.

Стотици свиленградчани се стекоха да наблюдават християнския ритуал. За разлика от лани тази година разпятието бе хвърлено далече от брега и свиленградчани се насладиха на по-атрактивна борба за него. Всички мераклии бяха добре подготвени, като се климатизираха със студените условия половин час преди да скочат. За тринайсети пореден път ритуалът бе воден от старозагорския митрополит Галактион. Преди това той отслужи Велик Богоявленски водосвет и празнична Златоустова литургия в църквата „Св. Троица“.

За безопасното провеждане на ритуала районът бе отцепен от полицейски патрули. Екип от пожарникари пък следеше за евентуални инциденти. Както е известно, преди няколко години нашенец падна от моста докато наблюдаваше хвърлянето на кръста. Тогава човекът дълго се бори с течението на реката и малко остана да се удави.

Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според народното поверие през нощта срещу богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Поверието гласи, че ако на този ден времето е студено и сухо, годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли пък хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се още, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. 95

06