22
Сря, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Изградената пасарелка над новата жп линия е опасна за живота и здравето на преминаващите по нея хора, сигнализираха в редакцията на „Старият мост“ жители на свиленградското село Генералово.

Всъщност модерното и скъпо съоръжение е единствената пешеходна връзка на генераловци с главния път. Металната конструкция е висока над 10 м. От едната му страна е изграден асансьор.

„Вече два месеца, откакто пасарелката е направена, ток не е пуснат. Асансьорът не работи, осветление няма и вечер е тъмно като в рог и много опасно, жалваха се жители на селото. - Повечето от нас са хора на възраст, има и инвалиди, металните стълби са стръмни и при едно залеждане няма да мине без контузии – притесняват се те. - Асансьорът пък щял да се ползва само от инвалиди, но от другата страна те трябва да се спуснат пак по стъпалата. Кой отговаря за тази пасарелка и не беше ли по-удачно там да се изгради подлез“ - питат хората. Направата на подлез обаче е доста по-скъпа от тази на пешеходното мостче над жп линията, което пък, по думите на запознати, струвало няколкостотин хиляди лева.

От „Железопътна инфраструктура“ обясниха, че чешката фирма, която изгражда жп линията и съоръженията по нея, е получила на 14 декември Акт 15, предстои на 14 януари т. г. да бъде издаден Акт 16 и ще се пусне електричеството. Тогава пасарелката, както и надлезът за автомобили, ще преминат в разпореждане на общинските власти. Общината ще ги експлоатира и поддържа.

Както „Старият мост“ писа, по думите на генераловци надлезът в района също е опасен. На част от него с дължина около 200 м, която излиза на главния път, не са поставени мантинели, тъй като планът не предвиждал това. Заради липсата на предпазни огради една кола вече се заби в крайпътните лозя, разказаха очевидци. По този път преминаването на пешеходци е забранено, а и изключително опасно. Пасарелката в момента не може да бъде използвана без Акт 16. Жители на селото ползвали някакъв черен път и с риск за живота си пресичали линията на нерегламентирано и необезопасено място.

СМ