15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

ХОС отказва да задържа автомобилите. От тукашното обвинение са сезирали главния прокурор за възобновяване на делата

Районната прокуратура в Свиленград настоява колите на трафикантите на акцизни стоки без бандерол през границата да бъдат задържани и отнемани в полза на държавата. Прокурорите смятат, че ако превозното средство е послужило като средство за държане на цигари без бандерол, т. е. като средство за извършване на престъпление по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс. то трябва да бъде конфискувано.

Тукашните държавни обвинители са сезирали Прокурора на Републиката с няколко предложения за възобновяване на приключили вече производства в частта им за отнемане на автомобилите. Ще бъдат изпратени и още предложения. Главният прокурор пък ще отнесе казусите към Върховния касационен съд за решение дали делата ще тръгнат наново, съобщиха от Районна прокуратура.

Досегашната практиката на Хасковския окръжен съд, а и на първата инстанция, е колите да не се отнемат, тъй като не са средство за извършване на престъплениене, а улесняващо средство при деянието . Върховният касационен съд обаче има практика в обратна посока, посочиха от прокуратурата. Ако случаят е маловажен, не би следвало да се отнема автомобилът, но ако колата няколко пъти е хваната с контрабандни цигари или пренасяното количество е голямо, трябва да се конфискува, категорични са от обвинението.

През последните 3 месеца на 2012 г. 15 дела, а за второто шестмесечие лани – 29, са завършили с връщане на колите на контрабандистите, съобщиха от прокуратурата. Обвинителите настояват тези дела да бъдат възобновени частично и колите на трафикантите да се третират като средство за извършване на престъпление, т. е. да бъдат отнети в полза на държавата.

СМ