23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

zx350c 1129630Данните от ДНК-експертизата на женски труп съвпадат с тези на майката на изчезналата преди 6 години Светлана Попова

Общо 293 лица – българи и чужденци, са обявени за общодържавно издирване от органите на реда в Свиленград от началото на годината досега. Сред тях са и 26 малолетни и непълнолетни.

Районното управление на полицията е обявило за търсене от 1 януари насам 190 български и чужди граждани. Те се издирват обикновено след обявени присъди, по дознания и следствени дела и др. От тях 170 души са намерени, до края на годината ще издирим по всяка вероятност и останалите 20, съобщиха от МВР.

Полицаите търсят тази година и общо 26 малолетни и непълнолетни. Всички те са избягали от домовете си или от специализирани места за настаняване. Така например от Транзитния център край с. Пъстрогор са изчезнали 11 деца. От останалите 15 обявени за издирване 14 са намерени.

По своя линия Гранична полиция е обявила за общодържавно издирване от началото на годината досега 73 лица, предимно чужденци. Търсените от граничарите българи са около десетина. Всички те се издирват за нелегално преминаване на границата, за контрабанда, за неявяване на дела или пък след произнесени присъди.

Месец след като лицата биват обявени за общодържавно издирване от българските власти, обикновено се дават за търсене от Интерпол. В момента Интерпол издирва с жълта бюлетина 34-годишният Емил Илиев Георгиев от с. Момково. Младият мъж отишъл да работи като ресторантьор в Гренобъл, Франция през 2010 г. През април 2012 г. обаче спрял да се обажда по телефона и разтревоженият му баща сигнализирал за изчезването му.
Интерпол търси също с жълта карта и 15-годишната ромка Мария Рашкова Дамянова от с. Лозен. Изчезнала е през май 2012 г. и е обявена за търсене от родителите й. Предполага се, че е пристанала на по-възрастен мъж и двамата са заминали да работят и живеят в Гърция.

От издирване чрез Интерпол е снета изчезналата през 2006 г. свиленградчанка Светлана Попова. Делото по нейния случай в момента е спряно. За последен път тя е забелязана на 5 април 2006 г. на шосето близо до разклона за Сива река. Установено е, че същия ден тя се върнала от Турция и слязла от автобуса в Любимец. Там се качила на такси, за да стигне до кв. „Гарата“, където живее. Малко преди очертанията на града обаче внезапно казала на шофьора да спре, слязла от таксито и хукнала към нивите. От този момент нататък следите й се губят. Жената бе обявена за национално издирване от 13 април 2006 г.

През октомври 2009 край пътя Свиленград - Любимец, до разклона за село Сива река, случаен гражданин откри разложен труп на жена. Една от първите издигнати версии бе, че останките са на изчезналата Светлана. Назначена бе ДНК- експертиза. Взет е сравнителен материал от майката на Светлана, тъй като баща й е починал, съобщиха от прокуратурата. Данните съвпадат – намереният скелет е възможно да е на изчезналата гаралийка. Това обаче не може да се твърди със 100-процентова сигурност, докато не бъде извършена още една съдебно-медицинска експертиза, която е назначена. Засега според разследващите няма данни за насилие, а най-вероятно се касае за нещастен случай. По времето, когато тя изчезва, в района е имало наводнени площи. Възможно било тя да се е подхлъзнала и да е паднала в дълбокото. Когато водите са се оттеглили, тялото останало под тинята и нямало как да бъде забелязано. При разследването се установява, че върху трупа има три пласта листа от дървета, т. е. трупът е престоял там три години.

СМ