26
Пон, Фев
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 

Агенция „Митници“ обжалва на втора инстанция

Георги Раковски и Георги Манафъков са възстановени на работа в свиленградската митница, реши Районен съд – Свиленград. Двамата спечелиха на първа инстанция делото срещу бившия си началник Ваньо Танов за отмяна на уволнението им.

Раковски и Манафъков бяха махнати поради отказа им да подпишат предложеното им допълнително споразумение към основния трудов договор. С анекса се фиксирало работното им място в отдел „Приходи“ към митническата администрация. В основния им трудов договор обаче за месторабота е посочена Митница – Свиленград. На базата на този договор те са работили повече от месец в същия отдел.

Манафъков и Раковски са назначени в администрацията, след като веднъж вече бяха уволнени и съдът ги възстанови на работа през пролетта тази година. На 7 май им е предложено да подпишат допълнителни споразумения към трудовите си договори, но те отказали. Както „Старият мост“ писа, след отказа им да подпишат допълнителното споразумение двамата в продължение на близо 2 месеца не са допускани до работните им места. Раковски и Манафъков обаче всеки ден се явяват в управлението, за да избегнат дисциплинарно уволнение и в очакване на развръзка. По случая бяха сезирани Инспекцията по труда и прокуратурата.

Директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов обяви двамата за „самоуволнени“. „Поканени са да подпишат допълнителни споразумения, каквито са подписали всички служители. Реално, неподписвайки допълнителните споразумения, те се отказват от работа. Аз не ги уволнявам, те са самоуволнени. Няма да бъдат допуснати повече на работа“, заяви генералът на пресконференция в Свиленград в края на м. май т. г.

Никой не може да ги задължи да подписват промени в съществуващия си трудов договор; не може работодателят едностранно да диктува условията, посочва в решението си първоинстанционният съд. Те могат да изпълняват задълженията си и без допълнително споразумение, както са го правили преди 7 май, категоричен е съдът и възстановява на двамата на предишните им постове: Георги Раковски като младши митнически специалист, а Георги Манафъков – като старши митнически специалист.

Агенция „Митници“ обжалва решението на Районен съд – Свиленград в Хасковския окръжен съд.

СМ