30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

chucheСпорят къде да се гледат исковете за отмяна на уволненията. Двама уволнени служители печелят на първа инстанция

Делата, заведени от митничари за отмяна на уволненията им, са стопирани. Тепърва ще се решава на кой съд са подсъдни тези искове и къде ще се гледат на първа инстанция – в Свиленград ли, или в София.

Както „Старият мост“ писа, срещу Агенция „Митници“ през август и септември са подадени 34 искови молби за отмяна на уволнение.

Всичките тези дела са заведени от митнически служители от териториалното управление в Свиленград, които са били махнати след влизането в сила на новия Единен класификатор на длъжностите в администрацията от 1 юли т. г. заседанията по голяма част от тях бяха насрочени за ноември. От Агенция „Митници“ обаче е внесла искане Хасковският окръжен съд /ХОС/ да се произнесе за подсъдността и делата са стопирани. Юристите на Ваньо Танов твърдят, че те трябва да се гледат не в Свиленград, а в София, тъй като там са били издадени заповедите.

Сега по искане на ХОС всички дела на уволнените през юли младши, старши и главни митнически специалисти и митнически сътрудници ще бъдат изпратени в областния град. Сред тях ще бъде и едно, гледано преди завързването на спора и вече решено на първа инстанция. По него Свиленградският районен съд постанови отмяна на заповедта за уволнението на Димитър Чакъров като незаконосъобразна.

Междувпрочем, на първа инстанция в Свиленград спечели и уволненият дисциплинарно митнически служител Никола Трифонов. Той бе арестуван с още 7 свои колеги при операция „Митница“ в началото на май на ГКПП Капитан Андреево. Тогава Трифонов получи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража". Освен него в ареста бяха оставени Пламен Дренски, Георги Златанов и Стефан Костадинов. Под домашен арест бяха пуснати Милко Христов, Димитър Димитров и Наско Курдов, а Николай Колев бе освободен срещу парична гаранция. Осемте митничари са обвинени в организиране на престъпна група с цел незаконно облагодетелстване. Впоследствие бяха наказани дисциплинарно. Никола Трифонов е завел искова молба за отмяна на уволнението си и първоинстанционният съд се произнесе в негова полза. Впрочем, преди половин месец той и Стефан Костадинов бяха пуснати от ареста срещу парична гаранция от по 10 000 лв. за всеки от тях.

СМ