27
Пон, Май
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Инспектори от ИАРА емнаха пазари, тържища и водоеми. Акция „Шаран“ ще продължи и след Никулден

Арендатори на язовир бяха спипани да хващат за Никулден шарани с ток. Нарушителите бяха заловени при масовите проверки на пазари, тържища и водоеми за нерегламентиран улов и продажба на риба, които предприеха в района инспекторите от Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“ /ИАРА/. Акцията започна на 1 декември и ще продължи и след Никулден – до 10 декември.

Проверяват се постоянни и временни обекти за търговия с риба и рибни продукти, като се изискват декларациите за произход и документ за първа продажба, обясни главният инспектор към ИАРА Костадин Костадинов.

Специалистите от Агенцията обхождат ежедневно и водоемите по нашия край. В язовир край харманлийското село Доситеево хванали мрежи и апарат за електроулов, сложени от самите арендатори на водоема. Същите тези наематели на язовира и преди време са заловени да хвърлят мрежи. Те обаче нямали право да извършват промишлен риболов, тъй като не са се регистрирали в ИАРА.

В р. Тунджа край с. Устрем инспекторите са хванали две мрежи, мрежи открили и в язовир в Любимецко. На нарушителите са съставени актове.

Глобите за незаконен улов на риба са солени. Наказателните постановления за употреба на мрежи са между 1 500 и 3 000 лв., а за електроулов – от 4 000 лв. до 6 000 лв. На арендаторите на язовира край Доситеево ще бъде наложена най-тежката санкция, защото са хванати в нарушение за втори път, казаха от ИАРА.

СМ