17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

3 445 лв. събрани на проявата, организирана от духовия оркестър, читалище „Просвета 1870” и Фондация „Искам бебе”

Благотворителен концерт под наслов „За едно дете повече“ организираха духовият оркестър, читалище „Просвета 1870” и Фондация „Искам бебе” в сряда. Благородната инициатива се проведе за шеста поредна година в Свиленград и е насочена в подкрепа на родителите с проблеми в зачеването. Миналата година 9 семейства получиха надежда чрез събраните от кампанията средства. Тогава специален гост на концерта бе Милко Калайджиев.

Тази година организаторите поканиха певицата Надя Казакова, която за пръв път изпълни народната песен „Девойко мари хубава“ в съпровод с духовия оркестър. Инициативата бе много хубава и затова се включих с ентусиазъм в нея, каза Надя. Това е тема, по която е трудно да се говори открито. Но трябва, за да се намери по-лесно решение, сподели още тя. В програмата участваха и детската танцова група с ръководител Виолета Карапеева и танцов състав „Свила”.

Преди концерта пък се проведе информационен ден за двойки с репродуктивни проблеми и благотворителен базар „Ангелска чудотворителница”, на който се продаваха ръчно изработени сувенири и предмети, предоставени специално за каузата. Също ръчно изработени бяха и всички покани за концерта, които се предлагаха на цени от 5 и 10 лева. Освен всички други изненади, имаше и „Дърво на надеждата”. То бе изработено от школата по приложни изкуства към читалището. На него младите таланти поставиха снимки на всички шест деца, които са се появили на бял свят с подкрепата на благотворителната инициатива. Събраната сума от благородната кауза тази година бе 3 445 лева.

В Свиленград семействата, които посещават групата за емоционална подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми са 12, съобщи координаторът на фондация „Искам бебе” за региона Мария Иванова. Понякога един отрицателен резултат може да те накара просто да рухнеш и да изгубиш надежда. А тук тя се ражда отново. Затова всичко, което ние правим има смисъл, сподели още Мария.

Община Свиленград е първата, която оказа съдействие на фондация „Искам бебе“. Благодарение на активните й дейности ежегодно се осигуряват средства за лечение на стерилитет на жени от града и след успешни процедури от най-добрите специалисти в областта на репродуктивната медицина, тук вече са се родили шест бебета, сподели пресаташето Калина Райкова.

Диляна ЦВЕТКОВА