22
Чет, Фев
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Над 6 млн. лева са отпуснати за двата обекта

Договорите за два одобрени проекта на Община Свиленград подписа кметът инж. Георги Манолов във вторник по покана на Държавен фонд „Земеделие”, съобщи пресаташето на общината Калина Райкова.

По Програмата за развитие на селските райони ще бъдат финансирани проект за възстановяване и благоустрояване на парк „Младежки” и проект за изграждане на многофункционална спортна зала и две нови спортни площадки – в кв. “Кап. Петко войвода” и в ромския квартал на града.

Проектът за възстановяване и благоустрояване на парк „Младежки” в Свиленград е на стойност 444 804 лева. Продължителността му е 30 месеца. Целта на проектната разработка е да се подобри инфраструктурата и да се възстановят щетите нанесени от наводнението на града от 06.02.2012 г.
Парк „Младежки” е разположен в северната част на Свиленград близо до река Марица. Площта му е 75 267 кв. м. По традиция там всяка година се провежда есенният свиленградски панаир. Проектът предвижда цялостно възстановяване и модернизация на съществуващите алеи и оформянето на нови. В югозападната му част ще се запазят изградените съоръжения за тенис на корт. Озеленяването ще бъде обогатено със засаждането на нови растителни и дървесни видове. В центъра на парка ще бъде поставена обществена чешма. На подходящи места ще бъдат разположени пейки, две дървени беседки, три дървени шатри, кошчета за отпадъци, санитарен възел. За хората с увреждания всички бордюри ще бъдат изпълнени на нивото на настилката и тревния масив. За децата ще се изгради многофункционална детска площадка. Предвидена е зона за разходка на кучета с площ 2 500 кв. м. Паркът ще бъде осветен с нови осветителни тела. Теренът ще бъде отводнен чрез изграждане на канализация за отвеждане на дъждовните води към съществуващата канализационна мрежа. За напояване на зелените площи е предвидено изграждане на водопроводна мрежа и система за капково поливане. Целият обект ще бъде ограден, ще бъдат осигурени 3 пешеходни и 3 автомобилни входа за достъп. На няколко отделни места ще бъдат отредени паркинги за около 200 броя паркоместа.

За строителството на спортните обекти са отпуснати 5 651 344 лева. Плановете на общинското ръководство са спортната зала да бъде открита за празника на Свиленград - 5 октомври, през 2013 г. Тя ще бъде разположена до градския стадион “Колодрума”, с разгъната застроена площ 4 200 кв. м. и размер на игралното поле – 1 222 кв.м. Ще разполага с 1 100 седящи места, включително и за инвалиди. Голямата площ и височината на залата от 13 м позволяват приложението на почти всички спортове – волейбол, баскетбол, хандбал, художествена гимнастика, борба, бокс, карате, аеробика и други.“, подчерта Райкова.

СМ