13
Съб, Юли
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

671С над 20 000 лева „олекна“ общинската хазна

Строителната фирма „Макбул“ осъди Община Свиленград за невърнати в продължение на години парични гаранции. От местната хазна са платени над 20 000 лева, включващи не само сумите, внесени от фирмата като гаранции за изпълнение на договори за обществена поръчка за строителство, но и лихви върху тях, разноски и такси по делата, адвокатски възнаграждения, деловодни разноски.

„Макбул“ и Общината в лицето на кмета Георги Манолов се съдят от 2008 г. насам. Първоначално Районният съд в Свиленград се произнася в полза на местната управа. Хасковският окръжен съд обаче осъжда Община Свиленград да заплати претендираните суми. Спорът касае парите, които фирмата е внесла в касата на общината като гаранции за изпълнение на три договора, сключени с предишния градоначалник Христо Минков през лятото на 2003 г. Тогава на „Макбул“ е възложено изграждане на ВиК и електрически инсталации в новия тогава кв. „Старото Топливо“, изграждане на ВиК канализация в кв. „Канакли“ и благоустрояване на „Старото Топливо“. Договорите да удължени до 31 декември 2004 г., изпълнени са и в края на 2004 г., когато кметът вече е друг, общината изплаща на фирмата договорените възнаграждения. Кварталът е застроен, жителите са се нанесли в новите си домове. Въпреки многократните покани обаче гаранциите не са върнати на фирмата. През 2008 г. Общината представя протокол, констатиращ несъответствие между договореното и действително извършеното. Става въпрос за подмяна на част от бетоновите тръби в обект „Благоустрояване кв. „Старото Топливо“ с PVC тръби. Този протокол е съставен след като от „Макбул“ внасят молба внесените като гаранции пари да им бъдат върнати, констатира съдът.

Действително, от заключенията на вещите лица става ясно, че част от положените водопроводни тръби не са от бетон, както е по договор, а са пластмасови. Това е станало със знанието на възложителя, който от своя страна е можел да поиска поправяне на работата или заплащане на разходите, необходими за поправката. Това обаче Общината не е направила, се казва в решението на Хасковския окръжен съд.

Така в продължение на години въпреки многократните покани за доброволно плащане строителната фирма не получава парите си обратно. В същото време върху тях са се трупали лихви, които са платени пак от общинската хазна. Съдебната сага по случая приключи. Недоволна от решението на хасковските магистрати, местната управа обжалва пред Върховния касационен съд. Последната инстанция обаче отказа да гледа делото и така то бе решено окончателно в полза на „Макбул“. Ако не бяха проявили инатлък управниците, сумата щеше да бъде не 20 000 лв., а много по-малко, коментира собственикът на фирмата Евтим Евтимов.

СМ