29
Съб, Ян
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мерките за неотклонение на четирима контрабандисти на близо 1000 мастербокса цигари от Гърция не бяха наложени вечерта на 19 ноември. Както „Старият мост“ писа, 8 души бяха арестувани за нелегален трафик на папироси без бандерол за над 3 млн. лева в края на миналата седмица.

Пред съда бяха изправени настоящият инспектор и бивш временен шеф на митница Свиленград Кирил Мараджиев, предполагаемият поръчител и шеф на спедиторска фирма в София Стоян Семков и шофьорите Братан Братанов и Стефан Стефанов. Адвокатите на обвинените поискаха обаче да се запознаят по-обстойно с материалите по досъдебното дело. Не е възможно да се запознаем за 3 часа с 15-те тома, от които единият секретен, мотивираха се защитниците. Председателката на съдебния състав Анна Петкова прие аргументите и отложи делото за следващия ден.
Междувременно срокът на прокурорското постановление изтече и всички уличени трябваше да бъдат пуснати на свобода. Така свиленградчанинът Кирил Мараджиев можа да прегърне новородения си син Явор, който видя бял свят, докато таткото бе в ареста.
Считаният за организатор на канала турския гражданин Турхан Йозкалъч е бил изгонен от България през 2004 година, стана ясно в кулоарите на съдаа. По време на престоя му у нас той въртял бизнес в Свиленград и е живял тук. След това бил екстрадиран заради съмнения на службите, че застрашава сигурността на държавата. Бил „амнистиран" обаче по време на тройната коалиция.