30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

DSC 51Седемгодишно дело за наркотици срещу сирийския гражданин Абдул Латиф Джабер приключи в сряда. Наркотрафикантът бе осъден задочно от петчленен състав, председателстван от съдия Кремена Стамболиева, на 15 г. затвор и глоба в размер на 200 хиляди лева.

Процесът срещу него датира от февруари 2005 г., когато мъжът направил опит да внесе от Турция в България дрога. Митническите служители на ГКПП Капитан Андреево селектирали автомобилът „Опел Астра“ за проверка, защото се осъмнили, че мъжът не носи никакъв багаж. При инспекцията са открити 17 пакета с близо 14 кг хероин, скрити в задната броня на колата и в преградена лява част на резервоара. Наркотрафикантът бил задържан. В последствие тогавашният председател на свиленградския съд Росен Русев променя мярката му за неотклонение срещу парична гаранция от 15 000 лева, потвърдена и от Oкръжния съд в Хасково.

Едва ли Джабер ще излежи присъдата си, тъй като се е укрил от правосъдието още след второто дело. Участници в процеса споделиха, че по време на третото заседание през 2006 г., подсъдимият се обадил на преводачката си и, изпращайки поздрави от Софийското летище, заявил, че самолетът му излита след няколко минути. Оттогава липсват данни за него, въпреки че е обявен за общодържавно издирване. Няма данни и как е успял да напусне страната, след като документите му са били иззети от органите на реда. Сега, след приключване на делото, наркотрафикантът ще бъде пуснат и за международно издирване. Ако Интерпол и властите го открият, той ще бъде върнат в България, за да изтърпи наказанието си.

Това дело бе последното за трансгранична контрабанда, което се решава от РС-Свиленград. От 2006 г. подобни случаи са подсъдни на Окръжен съд- Хасково.

Диляна ЦВЕТКОВА