17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Първо място в международния конкурс за рисунка „С очите си видях бедата“ спечели шестокласникът в ПУИ „Стефан Василев“ Димитър Георгиев. Награждаването бе насрочено за сряда в сградата на Народното събрание. Поради траура по повод смъртта на патриарх Максим обаче тържеството бе отменено.

Малкият художник е пресъздал „бедата“ чрез илюстрацията на пожар. Аз съм от с. Белица, казва момчето, тук често лумват пламъци. Като дойде пожарната да гаси огъня, винаги гледам отстрани и затова реших да нарисувам това. Досега никога не съм участвал в конкурс и не мога да повярвам, че съм на първо място, сподели още Митко. Много ми помогна учителката ми по изобразително изкуство Нина Димитрова. Тя обясни, че два пъти на седмица имат часове по арт терапия. Този тип терапия се основава на мобилизирането на целия творчески потенциал на човека и му помага да разкрие възможности, за които дори не подозира.

Конкурсът за детска рисунка се провежда за първи път през 2002 г. по инициатива на Държавна агенция „Гражданска защита”. От 2006 г. прераства в международен под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа. Тази година в него участват и рисунки на деца от Индонезия, Латвия и Хонг Конг- Китай, като общо за награда са се борили над 900 илюстрации. Журито с представител от Националната художествена академия оцени и класира за призовите места 27 картини от България и 9 от чужбина.

Над 900-те творби участващи в конкурса са показател, че младото поколение е съпричастно към проблемите на човека- от най-малкия и безобиден инцидент до големите бедствия, сподели Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Диляна ЦВЕТКОВА