21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Електроснабдителното дружество начислявало неправомерно суми на граждани

Петима свиленградчани осъдиха тази година „EVN България Електроснабдяване“ за неправомерно начислени суми за потребление. От 1 януари 2012 г. насам срещу дружеството са заведени в Свиленград общо 14 дела. Миналата година срещу EVN не е имало нито едно производство, хората сега вече започват да търсят правата си, коментираха юристи.

Пет от делата срещу монополиста вече са решени, и то в полза на потребителите, показва справка в Районен съд – Свиленград. Други 2 са приключени и се очакват решения по тях. Останалите дела са насрочени за конкретни дати. Исковете касаят неправомерно начислени от дружеството суми, които варират от около 300 до 9 000 лева.

Решенията на районния съд се потвърждават и от втората инстанция в Хасково. Така например Окръжният съд потвърди постановеното решение от съдия Кремена Стамболиева, че електроразпределителното дружество неправилно е взело от свиленградчанина Михаил Ников 366,07 лв. Случаят датира от миналата година. На 20 май 2011 г. служители на EVN извършили проверка на електромера на Ников. Те установили, че електромерът не отчита правилно. Заради това е съставен констативен протокол, а уредът е демонтиран.
Направена е експертиза, от която става ясно, че електромерът е отварян и манипулиран, като от второто зъбно колело на броителния механизъм са изпилени 15 от 20 - те зъби, в резултат на което устройството отчитало с 65 % по-малко от консумираната ел. енергия, твърдят от електроразпределителното дружество.
Направени са начисления за периода от 18 февруари 2011 г. до 19 май 2011 г. Така се оказало, че ползвателят на ел. енергия трябва да плати общо 366,07 лв. - 359.64 лв. главница и 6.43 лв. е мораторната лихва. За да не прекъснат ел. захранването в дома му, свиленградчанинът платил начислената сума на 10 ноември 2011 г., но завел и дело. Констативният протокол обаче не е подписан от Ников. Неговият син е разпитан в съдебна зала и заявил, че баща му не е присъствал на демонтирането на електромера. Според съда начисляването е извършено неправомерно, тъй като е направено само от страна на дружеството и няма равнопоставеност. Че се подменят електромери без знанието на собствениците „Старият мост“ писа преди няколко месеца. Жител на кв. „Изгрев“ сигнализира, че в негово отсъствие измервателният му уред е подменен с друг, употребяван, и нямало как да засече показателите му към момента на поставянето.

СМ