28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Хасковската фирма „Викмар 2012“ ЕООД е заявила намерение да наеме стотици имоти в землищата на свиленградските села Райкова могила, Щит, Равна гора, Студена, Варник, Маточина, Михалич. Земите са с начин на трайно ползване пасища и мери и са необходими на дружеството да кандидатства за субсидиране по различни програми.

Искането ще бъде гласувано на предстоящото заседание на общинския съвет. Докладната записка по въпроса всъщност бе внесена извънредно от кмета Георги Манолов още на предишната сесия на 26 септември, но местните депутати отложиха вземането на решение с аргумента, че наемната цена е много ниска. „Ще плаща по наредба два – три лева, а може да получи субсидия 28 – 40 лева за декар годишно“, коментира тогава зам.-председателят на ОбС Христо Щерев.

На предстоящото заседание промени в наемната цена не се предвиждат, след като Икономическата комисия и Комисията по земеделие са потвърдили първоначалния вариант.

Интересен факт е, че „Викмар 2012“ е регистрирана в съда само 16 дни преди да бъде внесена докладната на градоначалника – на 10 септември т. г. От информационната система „ДАКСИ“ е видно, че неин собственик и управител е 39-годишният Гриша Велчев Грозев. Той е участвал в управлението на редица фирми в областта - „Пътно поддържане“ - Хасково, „Пътно поддържане“ - Харманли, „Детелина“ ООД, Консорциум „Юг“, „АБ“ АД, „Маджарово инвест“, „Пътстрой инженеринг“ и пр., някои от които са изпълнявали обществени поръчки в Свиленград.

СМ