20
Чет, Юни
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 

chucheПравят дезинфекция на съдебната палата против екзотични болести

300 нелегално преминали границата на България в района на Свиленград са осъдени от Районния съд през септември и първата половина на октомври. За периода са разгледани 213 такива дела по чл. 279, ал. 1 – за нелегално преминаване през границите на страната, и по чл. 316, вр. чл. 308 – за използване на фалшиви документи при преминаване на границата, сочи статистиката на съда. Броят на осъдените е по-голям от този на делата, тъй като нарушенията на държавната граница често се извършвали от групи лица.

Наблюдава се тенденция към увеличаване на производствата, сподели административният ръководител на ведомството Христо Георчев.

За разлика от предишни години, когато тези закононарушения бяха характерни само за определен период от време /август и първата половина на септември/, свързан с пътникопотока в края на лятото от Турция към Западна Европа, сега се извършват целогодишно. Това е в прака връзка със събитията в редица страни от Близкия Изток и Африка. Освен това, вече се предпочита нелегалното преминаване на „зелена граница“, въпреки че са поставени съоръжения за денонощно наблюдение, по-малко са заловените укрити в автомобили на граничния пункт, посочи Георчев. Съдия № 1 в района каза, че всъщност броят на нелегално преминалите браздата в Свиленградско е доста по-голям от този на преминалите през съдебната зала. Част от имигрантите заявяват, че искат да получат статут на чужденци и в такъв случай ги привеждат в Центъра за настаняване в Пъстрогор и срещу тях не се образуват наказателни дела. Останалите отиват в специалния Дом за временно настаняване на чужденци и биват съдени за нарушаване на българските закони.

Натискът на нелегални по границата се увеличи особено след събитията в Сирия, смятат специалисти. Турция разреши безпрепятственото навлизане на граждани на тази страна в нейна територия. В Истанбул са изградени палаткови лагери за тях. Голям контингент бежанци от Сирия има и в Одрин. Една малка част само от тях да се опитат да минат през България на път за други държави – и се оказват в залите на нашия съд, подчерта Христо Георчев. Тези дела трябва да се гледат незабавно или в срок от 7 дни и това изключително много натоварва тукашните съдии. Всеки от тях гледа по около 500 дела годишно, докато колегите им в страната – средно по 120 – 130. Само за септември например в Районен съд – Свиленград са постъпили общо 372 граждански и наказателни дела – колкото за цяла година в редица други съдилища. През този месец 15 дни са работили двама съдии и 15 – трима, каза Георчев.

В коридорите и залите на съда е истинско стълпотворение през последните седмици. Често дори и по стълбите се редят подсъдими бегълци от различни държави. Има хора и от Кот д'Ивоар, Мали, Сомалия, Судан, Сирия, Турция и пр. Заради струпването на много хора и за да се предпазят персоналът, посетителите и подсъдимите от евентуална зараза с екзотични болести, председателят на съда е сключил договор с лицензирана фирма за ежемесечно дезинфекциране на всички помещения и повърхности. Той е издал и заповед чистачката ежедневно да третира с дезинфектант всички места, с които хората влизат в директен контакт.

СМ