19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Заради сушата сеитбата се забави

 

Близки до рекорда температури регистрира през изминалата седмица метеорологичната обсерватория в Хасково. През този есенен месец октомври специалистите отбелязаха истински летни жеги. В Свиленград на 15 октомври са измерени 28, 5° при минимална температура нощем 17, 5. На следващия ден термометърът е ударил 29, 2, като най-ниско се е смъкнал до 18, 1°. В сряда пък живачният стълб се е качил до 28, 2°.

Рекордът за най-големи жеги на 15 октомври е отбелязан през 1974 г. - 29, 6°. През 1932 г на 16 октомври са измерени 30, 5 градуса, а на 17. 10. 1939 г. - 32, 8.

Четири месеца капка дъжд не е капнала в района. Падналият в понеделник дъжд малко понамокри земята, но не промени положението. Стопаните се оплакват, че не могат да сеят, защото земята е много суха. Засушаването забави есенната сеитба и кампанията ще продължи след оптималния срок - 25 октомври, споделиха земеделци. Почти навсякъде заради липсата на дъждове влагата не може да достигне и на двайсетина сантиметра в обработваемите площи. Изчакахме да завали, защото дори и да бяхме засели, при тази голяма суша семената можеше да не поникнат, коментират още те.

Прави впечатление, че и нощните температури са много високи, споделиха метеоролози. Винари пък казаха, че тази година виното бързо е втасало.

СМ