Общество
Инструменти
Шрифт

DSC 5861Напълно готов и монтиран в двора на свиленградската болница е параклисът, средствата за който бяха дарени приживе от бившия пациент Георги Куртев от Свиленград. Храмът е изработен и доставен от бургаска фирма в напълно завършен вид – има стъклописи, камбана, кръст. Изписан е от семейство млади художници.

От едната страна са иконите на най-големите български светци, а от другата – на св. Иван Рилски, извършил множество чудеса и изцерил хора от тежки болести, и на св. Пантелеймон, покровител на медицината. Предстои в параклиса да бъде поставена икона на св. Георги, пред която ще може да се палят свещички за изцеление и здраве.

Параклисът е преносим и тежи 12 тона. Той не е с големи размери – 3, 20 на 1, 80 м., но мястото в него е достатъчно човек да отправи молитва и да се обърне към Господ, каза управителят на болницата д-р Димитър Ермов.

Предстои тепърва храмът бъде осветен от владиката Галактион. Архиерейският наместник отец Константин е изпратил писмо до старозагорския митрополит и го е поканил в удобно за него време да извърши ритуала. Параклисът ще се казва „Свети Георги“, на името на дарителя. Както „Старият мост“ писа, преди три години Георги Куртев дари 10 000 долара на тукашната болница. Той лежал болен от рак на панкреаса и вече знаел края си, когато пожелал да остави тези средства на здравното заведение. Тогава управителят д-р Ермов споделил с гаснещия вече нашенец, че е най-добре, вместо парите да отидат за лекарства и консумативи, да се изгради духовен храм, който да напомня за благородната му постъпка. „Удовлетворен съм, че изпълних ангажимента, който през ранното лято на 2009 г. поех пред Георги Куртев“, сподели пред „Старият мост“ д-р Ермов.

СМ