21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Още на първия излет са отстреляни 7 глигана. Алкохолът строго забранен

Ловният сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня тази година бе открит на 6-и октомври, съобщи зам.-председателят на тукашното ловно-рибарско дружество Петър Вангелов.Авджиите от Свиленградско рано сутринта потеглиха към гората със заредени пушки и пълни раници. Още на първия излет паднаха седем прасета.

Най-големите късметлии бяха от с. Щит, където повалиха 3 екземпляра. Слуката споходи и дружинката от Левка, гътнала два. Ловджиите от Мустрак и Мезек също не останаха с празни ръце, като повалиха по един.

За всеки ловец откриването на лова на глигани е един от най-важните дни в годината. Преди да започне ловният излет, ръководителят на дружинката провежда инструктаж, проверява наличието на ловен билет, членска карта и разрешително за носене на оръжие на всеки от авджиите, каза Петър Вангелов. Ловците, участващи в групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч, трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят, предупреди той. При липса на светлоотразителни елементи авджиите подлежат на санкция в размер от 100 до 500 лева. Актуалната тема за новия ловен сезон сега е пълната забрана на употребата на алкохол по време на лов. По закон лица, които ловуват с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, употребили наркотични или упойващи вещества, се наказват с глоба от 200 до 2 000 лв. Ако същото нарушение се повтори в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, санкцията става от 3 000 до 5 000 лева.

При провеждане на групов лов на дива свиня с гладкостенно оръжие се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм, разрешава се употребата само на боеприпаси тип „куршум“. Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите и смъртните случаи при провеждането на ловните излети, съобщиха от тукашното дружество. Във връзка с безопасността и предотвратяването на инциденти строго ще се следи за спазване разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагане на Закона, споделиха още от там.

И тази година, както и миналата, авджиите от Левка, Студена, Сладун, Мустрак, Райкова могила, Щит, Пъстрогор и осма, девета и десета дружинка в Свиленград ще трябва да ловуват до края на декември при специални предпазни мерки. Това е така, защото попадат в рискова зона за разпространение на шап. Месото на глиганите ще бъде предоставяно във ветеринарната лечебница за проби, а от там в лабораторията към областната дирекция „Безопасност на храните“ за анализ. Процедурата трябва да бъде спазвана, за да не се допусне ново разпространение на болеста, каза Петър Вангелов.

Диляна ЦВЕТКОВА