13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

75 лева стигна кубикът

Дърва за огрев в Свиленград няма. От две седмици по складовете не може да се намери нито кубик. Клиенти има, но ги връщаме, каза продавачка, очакваме да получим, но не знаем кога. Дърводобивните фирми, които снабдяват директно населението, също са изчерпали количествата си. Продал съм над 10 000 кубика и в склада ми почти не останаха, споделя Васил Бозев, собственик на фирма за дърва.

Свиленградчани вече приключиха със снабдяването с материали за огрев, но има и такива, които все още не са. Следващото зареждане очаквам да е чак през февруари или март, поясни още той. При по-дълга зима като миналата се очаква не само дефицит, но и поскъпване на дървения материал.

От два месеца има скок в цената на дървата със седем лева, а за година с около 15 лева на кубик, казаха от бранша. 2011 г. кубик дърва се търгуваше за 60 лв., а тази- за 75 лв. От „Топливо“ АД съобщават, че и при тях има повишение на горивата. Домбазките въглища миналата година са били 300 лева тона, а тази са 340 лв. Увеличение с 30 лева има и в цената на брикетите, като в момента вървят 230 лева на тон. 150 лв. излиза в „Топливо“ тонът на нарязаните и нацепени дърва, което е около 90 лв. на кубик.

Причината за поскъпването се дължи на по-високите такси на търговете, каза Васил Бозев. В сравнение с миналата година увеличението е с 25 лева. От „Топливо“ АД пък обясняват скока на цените с повишението на бензина и дизела. Транспортирането на горивата излиза по-скъпо за търговците, а това се отразява върху крайната стойност на стоката.

Въпреки драстичните разлики в цените в сравнение с предходната година, дървата и въглищата си остават най-евтиния начин да се сгреем през зимата.

Много от хората пренебрегват и скока в цената на електроенергията, 13 на сто от първи юли, и все още голям процент от домакинствата залагат на отопление с климатик. Високият им енергиен клас помага да се намали консумацията на електроенергия, а в същото време да се поддържа и постоянна температура в жилището.

Диляна ЦВЕТКОВА