13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленградчани посрещат мощите на Св. Йоан Златоуст, Св. Пантелеймон, Св. Александър Невски, Св. Великомъченица Екатерина и Св. Харалампий. Нетленните останки, както и икона с вградена частица от Светия кръст Господен, ще пристигнат в понеделник, съобщи архиерейският наместник отец Константин.

Идеята за гостуването на светините в Свиленград е дадена от Старозагорския митрополит Галактион още отпреди месец и половина, когато се обсъждало отбелязването на 100-годишнината от Балканската война.

В понеделник мощите ще поемат пътя към храм „Света Троица“ в 16: 00 часа с литийно шествие от стария мост на р. Марица. Там владиката ще отслужи вечерна литургия и ще благослови всички присъстващи. Свиленградчани ще могат да се поклонят пред чудотворните реликви до 7-и октомври.

Това не е първото посрещане на мощите на светци в Свиленград. Останките на Св. Игнатий Старозагорски и Св. Прокопий Варненски посрещнахме преди две години от Атон. Тогава на ГКПП Капитан Петко войвода под специално опънати сенници вярващи от Свиленград, Любимец, Харманли и околните села имаха възможност да се поклонят и да целунат християнските реликви преди да заминат за Стара Загора и Варна.

Диляна ЦВЕТКОВА