14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

DSC 5619Откриха зелената зона за отдих на ул. „Крайречна“, туристически информационен център и арт галерия и укрепената подпорна стена на брега на река Марица

Кметът на Свиленград Георги Манолов заедно с главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев откри зелената зона за отдих на ул. „ Крайречна“, преустроената стара турска баня, превърната в туристически информационен център и арт галерия, и укрепената подпорна стена на брега на река Марица.

На събитието, което се състоя в четвъртък, присъстваха още депутатката от БСП Емилия Масларова, областната управителка Ирена Узунова, кметовете на гръцките градове Димотика и Орестиада и други.

Проектът за облагородяването на улицата е разработен по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013. Той се осъществява съвместно с община Орестиада, Гърция. Общият бюджет е 1 483 405 евро, от които за община Свиленград – 293 968, 35 евро. С благоустрояването на дигата на улица „Крайречна” се цели предотвратяване на ерозията на р. Марица. Засадени са над 80 вида иглолистни и широколистни дървета и храсти. Изградена е автоматизирана напоителна система, захранвана от два сондажа, две детски площадки и игрище за стрийтбол.

След наводнението на 6 февруари т. г. с решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет бяха отпуснати 337 271 лв. за рехабилитация на подпорните стени по бреговете на р. Марица в района на града. Те са построени през 1952 г. От тогава не са полагани никакви грижи за поддръжката им. След ремонта на всички съществуващи фуги е положена водоспираща лента и фугоуплътнител. С водоплътен бетон и армировъчна скара са облицовани 721 м от подпорната стена откъм града. Укрепени са 1212 м от съществуващия парапет от двете страни на реката, изградена е нова стоманобетонова подпорна стена с дължина 15 м и височина 4 м.

Още един обект бе открит в четвъртък. Георги Манолов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев прерязаха лентата на арт галерия, която се намира в реставрираната турска баня. Обектът е част от проект на общината, финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013г. Водещ партньор по проекта е община Димотика, Гърция. Общият бюджет е 1 140 560 евро, като частта на община Свиленград е 263 036.75 евро. Основната цел на проекта е защита, промотиране и валоризация на две важни културно-архитектурни забележителности на транс-граничния регион – турски бани, намиращи се на територията на община Свиленград и община Димотика. Друга цел е развитие на региона като атрактивна туристическа дестинация.

Рядко идвам в Свиленград, но преди 5- 6 години общината нямаше нищо общо с това, което е днес, каза министър Делян Добрев. С изпълнените европейски проекти градът коренно се промени.

Премиерът Бойко Борисов не дойде на мероприятиятията, въпреки поканата. В началото бе замислено той и вътрешният министър Цветан Цветанов да отрежат лентите на новооткритите обекти. В последния момент от щаба на ГЕРБ съобщиха, че вместо Борисов и Цветанов на събитието ще присъстват министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Аграрният шеф обаче също отсъстваше.

Диляна ЦВЕТКОВА