29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

DSCN1238Въвежда се задължителна предучилищна подготовка и за 5-годишните

Първият училищен звънец удари за 185 първокласници в общината. Тази година първолаците в ОУ „ Иван Вазов“ са 85, разпределени в четири паралелки. В СОУ „ Д-р Петър Берон“ пък те са 60. Двете училища посрещнаха и учениците от закритото школо в с. Капитан Андреево.

На първия учебен ден учениците бяха поздравени от директорите с пожелание за успешна година. Най-развълнувани бяха първокласниците. Те посрещнаха новата учебна година в чисти и ремонтирани стаи. Нямаха търпение да се запознаят с първото букварче. Родителите пък бяха трогнати от милите думи на първата учителка. Спомените ги върнаха години назад и в очите на всички блестеше по една сълза.

Детските градини също отбелязаха с тържества началото на новата учебна година. Новопостъпилите малчугани бяха поздравени с песни и танци от по-големите каки и батковци. В Свиленград няма проблеми с местата в забавачките.

През учебната 2012/2013 година всички 5-годишни деца ще бъдат обхванати в системата на образованието. Те ще ходят задължително на занимални, но не за да се учат да четат и пишат като в първи клас. Няма да имат и учебници. Занималнята и като материална база, и като обучение ще е от типа на познатите ни групи в детските градини. Новото е, че ще има повече ролеви игри, в които хлапетата ще усвояват основни правила на поведение и ще трупат знания по подходящ начин, обясниха експерти. Целта на задължителните предучилищни групи е да се социализират децата от най-ранна възраст. За много от семействата посещението в градина е единственият шанс децата им да получат по-добър старт в живота, смятат специалисти.

Тази учебна година започва с целодневно обучение на учениците и в третите класове, но само по желание на родителите. Проектът „Успех” за извънкласните занимания в училище е тригодишен. Той ще продължи и през новата учебна година. Финансира се със 100 млн. лева от Европейския съюз и за един учебен час учителите ще продължават да получават по 12 лева.

Още незапочнали училище, всички горещо се вълнуват какви почивки ще им предстоят. Е, нови ваканции няма да има, но и предвидените не са малко. Започва се с есенната ваканция, която ще е от 1 до 4 ноември. Почивката около Коледа ще е от 22 декември до 6 януари. Въведената миналата година зимна ваканция ще е от 23 до 25 февруари, а пролетната ще е от 29 март до 7 април.

Диляна ЯНКОВА

DSCN1246-1