17
Сря, Юли
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 

Кварталът е без канализация, жителите му още копаят септични ями

Пространството край дома ми е превърнато в сметище, жалва се в редакцията на „ Старият мост“ Таня Радичева. Жената живее на улица „ Света гора“ № 1, кв. Гарата. Наблизо нямаме контейнер, където да си хвърляме отпадъците. Такава смрад няма и по гетата. Не обвинявам само кмета, защото от човешкото нехайство сме си виновни и ние, споделя също жената.

От общината трябва да осигурят лице, което поне веднъж седмично да следи за хигиената и по крайните улици на града. Освен мръсотията, улицата пред дома ми също е в окаяно състояние. Дупките са като ями. Като завали дъжд няма откъде да минем, продължава разказа си Таня.

Похвално е, че кметът Георги Манолов здраво се захвана да промени облика на Свиленград. Повечето градинки са преобразени. Разчистени са изсъхналите храсти. Вместо тях са оформени стилно лехи с цветя. Подменени бяха дръвчетата по улиците.

Колкото повече грижи се полагат обаче за града, толкова по-осезаем е контрастът му с улиците на Гарата. Какво вижда човек слязъл от влака? Паркингът пред сградата на жп- то все едно никога не е метен. Нонстоп тук е пълно с прахоляк от паркираните камиони. Отсреща пък треволяци. Там някога е имало парк, както преди месец писа „ Старият мост“, но сега са само пущинаци.

Такъв ли трябва да бъде обликът на съвременния квартал? Тук няма дори и канализация, оплакват се жителите му. Принудени сме да копаем септични ями. Къде отидоха обещанията на кмета? Още в първата си предизборна кампания той заяви, че канализацията е приоритет, а вече трети мандат не може да отдели средства за това.

Въпреки че чистотата на кварталите е задължение на общината, хората от квартала също могат да се нагърбят с поддръжката на улиците. Все пак импровизираните сметища са тяхно дело. Докато на жителите не им пука за мръсотията и продължават да си хвърлят отпадъците където им падне, нещата няма да се нормализират. Все пак боклукът илюстрира не само начина на живот, но и начина на мислене.

Диляна ЦВЕТКОВА