25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

trakiiciДосегашният председател на свиленградското тракийско дружество „Тракия“ Василка Вангелова остава на поста си.

trakiici2Решението за това бе взето на поредното скандално събрание на тукашната организация, което се проведе в петък /13-и юли/ в залата на читалище „Просвета“. На събитието присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и кметът на Свиленград Георги Манолов.

Събранието, което и този път протече емоционално, с нападки и обвинения, започна с един час по-късно от първоначално обявеното поради липса на кворум. В същото време още преди началото му някои от членовете протестираха пред читалището, защото се оказало, че няма да бъдат допуснати, тъй като не били в списъците с платен членски внос. Така в залата присъстваха 143 тракийци, докато хвърлили оставки от предишното ръководство пък обясняваха, че събранието не може да бъде делегатско и на него трябва да гласуват всички 515 членове по списък.

В началото бе направен отчет за дейността на дружеството и отчет на Контролния съвет. След това присъстващите изслушаха доклада за финансовата ревизия. 1 470 лв. месечно са приходите на организацията от наеми. От членски внос от началото на годината пък били събрани 460 лв. Принципите на счетоводството и данъчното законодателство са спазени според одитора Тонка Петрова, като единственият недостатък бил, че не се начислява амортизация.

След като се пристъпи към избор на ново ръководство на дружеството, стана ясно, че предложения ще дадат само десятниците. На свое заседание те излъчили кандидатури, които бяха подложени на гласуване в залата. Това предизвика някои от присъстващите да обявят, че събранието е циркаджийско. Други предложения за Управителен съвет и за председател обаче не бяха направени. Възмутени, десетина членове на дружеството, недоволни от управлението на Василка Вангелова, напуснаха демонстративно.

В новоизбрания Управителен съвет на дружеството, освен председателката Василка Вангелова, влизат Иван Гриванов, който бе водещ на събранието, Станко Станков, Димитър Ангелов, Ангел Божинов, Сашо Карамфилов, Даниела Василева, Величка Рускова. Ангел Божинов влезе в ръководството, след като предложеният досегашен член на УС Стоян Топузов си даде отвод. За почетен председател на дружеството бе избран градоначалникът Георги Манолов, който бе предложен от Красимир Премянов.

От 515, платили членски внос по левче, на събранието бяха дошли едва 146 души или около една четвърт от така наречените членове, на практика около 100 души решиха правото на избора на 500, което прави една пета от членската маса, заяви след събранието Клара Методиева, която е бивш член на УС. Да им е честито на тракийци, добави иронично тя. За събранието Методиева бе подготвила дълго изказване, което не можа да се вмести в гласувания от събранието лимит от 5 минути. Тя бе подготвила пространно слово, но неколкократно бе прекъсвана от нетърпеливи аплодисменти и в крайна сметка не успя да довърши изказването си.

Както е известно, скандалът в Тракийското дружество в Свиленград избухна, след като петима от деветте членове на Управителния съвет хвърлиха оставки, за което „Старият мост“ писа. Анка Атанасова, Елена Митева, Клара Методиева, Кичка Славова и Пенка Чапкънова депозираха заедно документ за напускането си пред председателя на дружеството Василка Вангелова, копие бе изпратено и до председателя на Съюза на Тракийските дружества в България Красимир Премянов. Като мотиви за колективната си оставка петте тракийски активистки посочваха, че тази стъпка е предприета вследствие на неудовлетвореност от работата на дружеството, липсата на вътрешна организационна дейност и идейна целенасоченост, обезличаване на дългогодишния авторитет на съществуващата в миналото свиленградска обществена организация. Те настояха за извършване на финансова ревизия на дружеството и за насрочване на ново отчетно-изборно събрание в кратък срок. Заради разразилия се сред тукашните тракийци скандал в края на април т. г. Красимир Премянов дойде в Свиленград на среща с членовете на организацията, която не премина в духа на добрия тон. Представители на двете спорещи страни, които се изказваха, си отправяха обвинения, викаха и не се изслушваха.

Елена МИХАЛЕВА