23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

vasilka-vangelovaВърховният касационен съд отхвърли жалбата на бившата директорка на свиленградското СОУ

Върховният касационен съд /ВКС/ отхвърли жалбата на бившата директорка на СОУ „Д-р Петър Берон“ Василка Вангелова и потвърди решенията на хасковските и свиленградските магистрати, които признаха за законно дисциплинарното й уволнение.

Така третата и последна съдебна инстанция окончателно реши делото, заведено от омаханата школска началничка, и сложи точка на домогванията й да се върне на поста.

Както „Старият мост“ писа, най-тежкото дисциплинарно наказание бе наложено на Вангелова заради гаф с държавните зрелостни изпити по български език и литература, за организацията и провеждането на които по закон тя носи цялата отговорност. Тя удължила с час матурата, свидетелстваха в съдебната зала квестори. Проверка, назначена от РИО, констатирала още, че ексдиректорката на свиленградското СОУ се е самоотлъчила от работното си място от 25-и до 28-и май м. г. Тя оспорва това нарушение, обяснявайки, че е подала молба за отпуск, депозирана в регионалния инспекторат още през март. Оказва се обаче, че отпускът не й бил разрешен. Третото прегрешение на уволненената е неизпращането на квестори за зрелостния изпит след 7-и клас в ОУ "Иван Вазов".

След като й бе наложено най-тежкото наказание, Вангелова обжалва заповедта в Свиленградския районен съд. Магистратите приеха за доказани и съществени всички посочени нарушения и постановиха, че уволнението е законно. Тогава ексдиректорката подаде жалба срещу това решение в Хасковския окръжен съд, но жалбата й бе отхвърлена като неоснователна. Вангелова поиска касационно обжалване, но тричленен състав от ВКС отхвърли иска й и постанови тя да заплати 500 лв. за процесуално представителство в касационното производство.

СМ

{jathumbnail off}