19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

georgievaСъдът в Свиленград скоро ще оредее с още един магистрат

Съдийката в Районен съд – Свиленград Гергана Георгиева подаде оставка от заемания пост. Като мотив за напускането си юристката е посочила лични причини и други професионални планове.

Решението да се оттегли Георгиева не е взела спонтанно. Тя е обсъждала въпроса преди време с прекия си ръководител – председателят на съда Христо Георчев. „Колегата Георгиева е изграден съдия, работата й се отличава с висок професионализъм“, подчерта Георчев пред „Старият мост“. Много добро мнение за напускащата съдийка като човек и специалист изразиха и други юристи от региона.

Гергана Георгиева работи в Районен съд – Свиленград повече от 10 години и 4 месеца, толкова дълго съдия не се е задържал тук през последните 20 години. Георгиева бе и временно изпълняващ длъжността председател на съда в продължение на година, докато титулярът бе в отпуск по болест. През миналата година бе наградена с „Отличие“ от Висшия съдебен съвет за добра професионална работа като вр. и. д. Административен ръководител.

Съдия Георгиева е от Харманли. Завършила е с отличие право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1998 г. От 1999 г. до 2002 г. адвокатства, а след това облича съдийската тога в крайграничния град.

Скоро съдът в Свиленград ще оредее с още един магистрат, тъй като в отпуск по майчинство излиза друга юристка. Така от 5 съдиите тук ще останат трима. До провеждането на конкурс за освободеното от Георгиева място най-вероятно ще бъде командирован съдия от другаде, тъй като служителите на Темида в Свиленград са едни от най-натоварените в страната. Така например те единствени от цялата колегия не излизат в съдебен отпуск през лятото, тъй като тогава тогава се засилва пътникопотокът през ГКПП Капитан Андреево и се образуват много дела за нарушения на граничния режим, Валутния и други закони, свързани с преминаването на границата. От началото на тази година досега в Районен съд – Свиленград са гледани близо 1 000 граждански и наказателни дела. Тъй като съдиите не са работили в пълен състав от пет души, на всеки се падат средно по около 250 дела само за половин година. Както „Старият мост“ писа, за същия период лани тукашният районен съд бе на първо място в страната по брой гледани дела.

СМ

{jathumbnail off}