24
Сря, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

bunishteОбщината предвижда да закрие сметището

По 30 – 40 лева дневно си изкарват роми от събрани отпадъци на свиленградското бунище. На сметището работят около 15 души. Дошли са от Симеоновград.

Препитават се от боклука. Чистили са реки, дерета, канавките край магистрали. До депото в Харманли не ги допуснали, защото там работела фирма. В Тополовград пък ги арестували, въпреки че имали разрешение от кмета да събират отпадъци.

По 1 200 – 1 300 кг пластмасови бутилки, опаковки, найлони дневно изравят от сметта гастрольорите. „Находките“ товарят на тир, който ги откарва за преработка. „Искаме тук да има сметище, иначе ще умрем от глад“, казват те, явно дочули, че общината в Свиленград се готви да закрие бунището.

Решение да се закрие и рекултивира общинското сметище ще гласува на предстоящото си заседание Общинският съвет. Предложението е на кмета на Свиленград инж. Георги Манолов. Заповед на РИОСВ да бъде преустановена дейността на депото впрочем има още от 2009 г., а местната власт бе глобена с 1 000 лв. за неизпълнението й. Сега общината готви проект, с който да кандидатства за финансиране по оперативната програма „Околна среда“. Допълнително ще стане ясно кога във времето ще бъде премахнато сметището. След закриването му строителните отпадъци ще продължат да се изхвърлят на определеното за целта място по пътя за с. Сива река, а битовите ще се събират от фирма „Волф“. Не е известно дали се предвижда археологическо проучване на надгробната могила в непосредствена близост до бунището и въобще знаят ли местните културтрегери за съществуването й.

СМ