17
Сря, Апр
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В Свиленград оценките 6,00 са 11, двойките – 6. Средните успехи от зрелостните изпити и в двете тукашни училища са по-високи от средния за областта

18-годишният Георги Демирев от Свиленград постигна забележителен успех на матурите. Нашият зрелостник получи оценки Отличен 6,00 и на двата изпита – задължителния по български език и литература и на матурата по избор, където Георги избра математиката. Освен това свиленградчанинът е завършвал с пълно отличие и четирите години на обучението си. Така дипломата му за средно образование ще бъде с успех Отличен 6,00. Само още един зрелостник от Хасковска област – Дарина Кръстева от ивайловградското СОУ „Христо Ботев“, има две пълни шестици на матурите.

Георги Демирев завършва паралелка с математически профил в СОУ „Д-р П. Берон“. Тази година в навечерието на 24 май той бе излъчен за Ученик на годината, като си подели приза с единадесетокласника от ПГССИ „Христо Ботев“ Христо Русев, за което „Старият мост“ писа. Пълният отличник е знаменосец на випуск 2012 г. Класира се на първо място от дванадесетокласниците на областен кръг на олимпиадата по английски език. На областен кръг на олимпиада по история стана трети и участва в националната в Шумен, където получи оценка Много добър 5,35. В математически турнир в Кърджали се класира на призово място с оценка Отличен 5,60. На провежданата в СОУ „Д-р П. Берон“ от 2010 г. насам „Вечер на математиката“ всеки път представя математическа лингвистика, която е сложна материя според специалисти.

Други 5 възпитаници на СОУ „Д-р П. Берон“ имат пълна шестица на една от матурите. Това са Владислав Стоянов /математика/, Мариела Благоева /история/, Ангелина Борисова /химия/, Андон Атанасов /химия/, Елена Атанасова /биология/. Четири зрелостници от ПГССИ „Христо Ботев“ също имат пълна шестица на една от матурите – Габриела Русева /география/, Катюша Христова /биология/, Анастасия Димитрова /биология/ и Георги Атанасов /биология/. Средните успехи общо от двете матури на свиленградските училища са по-високи от средния за областта, който е 4,14, докато зрелостниците от ПГССИ „Христо Ботев“ са изкарали средно Много добър 4,67, а от СОУ „Д-р П. Берон“ - Много добър 4,83. Освен това СОУ „Д-р Петър Берон“ се нарежда на пето място в областта по успех от държавните зрелостни изпити.

В ПГССИ „Христо Ботев“ с най-висок среден успех /5,29/ са завършващите специалността Предприемачество и мениджмънт. Следват зрелостниците от Икономист - земеделско стопанство с 4,63, и от механизация на селското стопанство – с 4,09.

Двойките на матурите в Свиленград са общо 6 – по три в двете училища. В СОУ „Д-р П. Берон“ има една слаба оценка по български език и литература и две по георгафия. В ПГССИ „Христо Ботев“ и трите двойки са по български език и литература, като две са на тазгодишни зрелостници, а една е на явил се от самостоятелна форма на обучение.

Елена МИХАЛЕВА