25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

uchenikТази година двама ученици заслужиха високото отличие

Носителите на званията Учител и Ученик на годината бяха излъчени за празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Отличията на призьорите бяха връчени на традиционния концерт „На учителя с любов“, който се състоя във вторник /22 май/ в читалище „Просвета“.

ucheniciЗа Учител на годината бе определена Магдалена Димитрова, която е главен учител в ЦДГ „Радост“ и има 34 години професионален опит. Тя владее разнообразни възпитателно-образователни стратегии, прилага иновативни методи на обучение, има две публикации в бюлетина на Тракийския университет, са част от аргументите за нейната номинация. Малчуганите от нейната група участваха в изложби за Коледа и полчиха награди на общинско ниво, за Великден боядисаха яйца за благотвортелната акция за детска площадка в ОДЗ „Зорница“, а на първи юни ще се включат в дванадесетия етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ в Минерални бани. За Учител на годината бяха излъчени кандидатури от всяко свиленградско училище и детска градина. Останалите номинирани за приза бяха Веселина Илиева /СОУ „Д-р П. Берон“/, Драгомира Демерджиева /ОУ „Любен Каравелов“, кв. „Гарата“/, Елена Вълкова /ОУ „Христо Ботев“, село Левка/, Иванка Славова /ЦДГ „Снежанка“/, Надя Николова /ЦДГ „Слънце“/, Недялка Костадинова /ОДЗ „Зорница“/, Нели Апостолова /ОУ „Иван Вазов“/, Огнянка Грозева /НУ „Христо Попмарков“/, Стефана Узунова /ПГССИ „Христо Ботев“/ и Чонка Иванова /ЦДГ „Детелина“/.

Званието Ученик на годината пък получиха двама възпитаници на свиленградски школа, чиито номинации при оценяването от комисията са получили равен брой точки. Носители на приза станаха единасетокласникът от ПГССИ „Христо Ботев“ Христо Русев и абитуриентът от СОУ „Д-р Петър Берон“ Георги Демирев. През годината Христо Русев спечели редица отличия от конкурси за фотография – първа награда на националния фотоконкурс „Президентът по време на работа“, организиран от Американското посолство в България; второ място на националния фотоконкурс „До училище пеша“, който се проведе под патронажа на МОМН; второ място на регионалния конкурс „Чудото любов“, организиран от Младежки център – Хасково и т. н. В началото на учебната година той откри първата си самостоятелна изложба, издаде и календар със свои фотографии. Христо Русев е фоторепортер на вестник „Старият мост“, негови снимки се публикуват и в националната агенция „Импакт прес груп“. Участва активно в благотворителни кампании. Георги Демирев пък тази година завършва СОУ „Д-р Петър Берон“, той е знаменосец на випуск 2012 г. През учебната година постигна редица успехи – класира се на първо място от uchiteliдванадесетокласниците на областен кръг на олимпиада по английски език; на областен кръг на олимпиада по история стана трети и участва в националната в Шумен, където получи оценка Много добър 5,35; в математически турнир в Кърджали се класира на призово място с оценка Отличен 5,60. ickoНа провежданата от 2010 г. насам „Вечер на математиката“ в СОУ „Д-р П. Берон“ Георги Демирев всеки път представя математическа лингвистика, която е сложна материя. Той участва активно в обществения и културния живот. За Ученик на годината бяха номинирани също Мария Данева /НУ „Христо Попмарков“/, Михаил Ангелов /ОУ „Любен Каравелов“, кв. „Гарата“/, Радост Дрънгова /ОУ „Иван Вазов“/ и Татяна Ангелова /ОУ „Христо Ботев“, село Левка/.

detsaНосителите на званията получиха специални плакети, парични награди и грамоти от общината. Отличията бяха връчени от зам.-кмета Мария Костадинова, която е и председател на комисията, оценила номинациите за 2012 г., както и от Васил Василев, председател на комисията по образование, култура, права на човека и евроинтеграция в ОбС-Свиленград.

Елена ГЕОРГИЕВА