27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

147 свиленградски дванадесетокласници се явиха на матурата по български език и литература, която се проведе на 21 май. Първоначално 149 наши зрелостници са заявили желание да държат държавния зрелостен изпит /ДЗИ/, но двама от тях /по един от ПГССИ „Христо Ботев“ и СОУ „Д-р Петър Берон“/ не са били допуснати.

От останалите всички се явиха на зрелостния изпит, каза Христина Милушева, директор на ПГССИ „Христо Ботев“, в което се проведе ДЗИ-то. Тази година направи впечатление, че почти всички ученици използваха максимално времето и не бързаха да излизат от матурата, добави тя. Благодаря на 27-те квестори от ОУ „Иван Вазов“, НУ „Христо Попмарков“, ОУ „Любен Каравелов“ /кв. Гарата/, ОУ „Христо Ботев“ в село Левка, които бяха ангажирани в изпитния ден, каза още Милушева. Изпитът бе с продължителност четири часа, през които зрелостниците трябваше да отговорят на 40 въпроса със затворен и отворен отговор. 41-вата задача бе да се напише интерпретативно съчинение или есе на тема „От здравия разум до поетическото безумие“ по откъс от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Тестовете на нашите зрелостници вече са изпратени чрез РИО-Хасково в София, където се проверяват и оценяват. Резултатите ще излязат най-късно до 11-и юни.

На 23 май пък се проведе матурата по избор. Най-предпочитана бе биологията, като 66 зрелостници пожелаха да държат зрелостен изпит по нея.

Тази година 145 абитуриенти напускат родното школо. Броят на явилите се на ДЗИ е по-голям, тъй като има и няколко, завършили миналата година.

Елена МИХАЛЕВА